Almás csigakalács
2024-10-22  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 7 csigához

A tésztához:

-2 dkg friss élesztő

-1,5 dl tej

-5 dkg cukor

-25 dkg liszt

-1 tojás + 1 tojás a kenéshez

-3 dkg vaj

A töltelékhez:

-2 nagyobb alma

-1 ek. cukor

-1 tk. őrölt fahéj

A karamellszószhoz:

-3 ek. cukor

-1 dl tejszín

Elkészítés:

A tésztához a friss élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, végül a vajat is beledolgozzuk. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük, míg duplájára dagad. Ezután újra átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 30x40 cm-es téglalapra.

Kelesztés közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, és az almát nem túl vékony szeletekre vágjuk. Mély tálban összekeverjük az almát a cukorral és a fahéjjal.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az almaszeleteket szép sorban a tésztára tesszük, majd a hosszabbik végétől kezdve óvatosan feltekerjük. Hét egyforma szeletre vágjuk a tésztát, majd ezeket a csigákat egy kivajazott, 26 cm átmérőjű tortaformába egymás mellé elrendezzük. Lekenjük tojással, majd a sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levesszük, és hozzáöntjük a tejszínt. Elkeverjük, és tálalás előtt a csigákra csorgatjuk.

Munka: kb. 1 óra

fogyasztható: kb. 3 óra múlva