Almás csigakalács
Hozzávalók 7 csigához
A tésztához:
-2 dkg friss élesztő
-1,5 dl tej
-5 dkg cukor
-25 dkg liszt
-1 tojás + 1 tojás a kenéshez
-3 dkg vaj
A töltelékhez:
-2 nagyobb alma
-1 ek. cukor
-1 tk. őrölt fahéj
A karamellszószhoz:
-3 ek. cukor
-1 dl tejszín
Elkészítés:
A tésztához a friss élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, és alaposan összegyúrjuk, végül a vajat is beledolgozzuk. Langyos helyen 40-50 percig kelesztjük, míg duplájára dagad. Ezután újra átgyúrjuk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 30x40 cm-es téglalapra.
Kelesztés közben a töltelékhez az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, magházát eltávolítjuk, és az almát nem túl vékony szeletekre vágjuk. Mély tálban összekeverjük az almát a cukorral és a fahéjjal.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Az almaszeleteket szép sorban a tésztára tesszük, majd a hosszabbik végétől kezdve óvatosan feltekerjük. Hét egyforma szeletre vágjuk a tésztát, majd ezeket a csigákat egy kivajazott, 26 cm átmérőjű tortaformába egymás mellé elrendezzük. Lekenjük tojással, majd a sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A szószhoz a cukrot karamellizáljuk, majd a tűzről levesszük, és hozzáöntjük a tejszínt. Elkeverjük, és tálalás előtt a csigákra csorgatjuk.
Munka: kb. 1 óra
fogyasztható: kb. 3 óra múlva