Afrika síkságaitól a kanadai vadonig
2021-10-28  /  Szerző:   /   Ajánló
Október 28-tól már a hazai mozikban A farkas és az oroszlán (6) című kalandfilm.


A Mia és a fehér oroszlán (Mia et le Lion Blanc) című családi film, a legnagyobb külföldi bevételt hozó francia produkció nemzetközi sikerét követően (a film 31 millió dollárt jegybevételt termelt világszerte), Gilles de Maistre rendező ismét össze akart állni csapatával egy új projekthez. A film nem közvetlen folytatása, de szellemi utódja a Mia és a fehér oroszlánnak.
 
A FARKAS ÉS AZ OROSZLÁN ötlete először a Mia és a fehér oroszlán készítése során, 2018-ban fogalmazódott meg.
 
De Maistre Kevin Richardsonnal, az „oroszlánsuttogóval” dolgozott együtt, aki a Mia és a fehér oroszlán forgatása alatt gondoskodott az állatokról, és szavatolta a szereplők és a stáb biztonságát. – Amikor éppen a Miát forgattuk, felkeresett Andrew Simpson, és megkérdezte, nem látogathatna-e el a forgatás helyszínére – meséli de Maistre. Andrew Simpson világhírű állatidomár, akinek farkasokkal végzett munkája az HBO Trónok harca című sorozatában, illetve Alejandro G. Iñárritu A visszatérő című filmjében is elismerést vívott ki. Simpson szakmai érdeklődését felkeltette Richardson és de Maistre munkája, és a rendező meghívására Dél-Afrikába repült.
 
Bár Richardsonnak nagyon tetszett a film ötlete, a frissen megnyitott dél-afrikai oroszlánrezervátumában rá váró feladatok miatt nem tudott részt venni az elkészítésében. Andrew Simpson kész örömmel vette át tőle az oroszlánokkal kapcsolatos teendőket.  
 
A gyártás kezdeti szakaszában Simpson visszatért a kanadai Calgaryban lévő vadasparkjába, hogy elkezdje megfigyelni, vajon egy oroszlánkölyök és egy farkaskölyök képes-e olyan kapcsolatot kialakítani egymással, amit a filmben használni tudnának. - Andrew és én először befogadtunk négy farkaskölyköt és két oroszlánkölyköt, és megfigyeltük, hogyan viselkednek, amikor együtt vannak – magyarázza de Maistre. – A gyártás minden szakaszában létfontosságú volt, hogy az állatok jól érezzék magukat. Andrew azzal kezdte, hogy megfigyelte, melyik páros működik a legjobban, illetve melyik állat viselkedik a legmagabiztosabban a kamerák és a stáb előtt – folytatja de Maistre. – Ha egy állatot nem zavar a kamerák jelenléte, akkor igazából nem nehéz filmre venni.
 
A filmet Quebectől két órányira északkeletre forgatták, a Sacacomie-szigeten, egy mindentől távol eső, idilli természetvédelmi területen, ahol az állatok a leginkább biztonságban voltak. –A szigeten találtunk egy faházat, amelyet eredetileg egy másik filmhez, A titkos ablakhoz építettek, és úgy éreztük, ez a kis sziget tökéletes helyszín lenne a történetünkhöz – meséli de Maistre. - Csendes helyre volt szükségünk és nagy területre, ami biztonságos az állatok számára, és ahová még véletlenül se tévednek kósza járókelők.
 
A folyamat része volt a speciálisan megtervezett berendezés elkészítése is. A stáb tagjai ketrecekből filmeztek, miközben a farkas és az oroszlán szabadon futkározott. Simpson és csapata felhúzott egy két és fél méter magas kerítést is a forgatási helyszín köré. Ez nem csak az állatok biztonságát szolgálta, de megakadályozta azt is, hogy az esetlegesen a helyszínre tévedő járókelőknek baja essen. – Amíg az állatok fiatalabbak voltak, elsősorban rájuk kellett vigyázni. Ám ahogy felcseperedtek, egyre inkább arról volt szó, hogy a stáb tagjainak biztonságát garantáljuk. A legfontosabb azonban az állatok iránti szeretet és tisztelet, minden szakaszban.


Szinopszis:

Alma (Molly Kunz),  a húszéves zongorista nagyapja halálát követően visszatér szülőhelyére, egy kanadai szigetre. Ott tartózkodása alatt az élete fenekestül felfordul, miután megment egy farkaskölyköt és egy oroszlánkölyköt. Ahogy telik-múlik az idő, ők hárman elválaszthatatlanok lesznek, ám miután a titkos idillre fény derül, elszakítják őket egymástól. Az oroszlánt befogják és átadják egy vándorcirkusznak, a farkast pedig tudósok veszik magukhoz, kutatási céllal.  A farkas mindenáron meg akarja találni oroszlán testvérét, hogy újra egy család lehessenek. Miután ismét összekerülnek, vállalkoznak a lehetetlenre: a nyakukba veszik Kanadát, hogy megtalálják Almát.