A tökéletes fotók titka
2019-12-02  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A fotókon akkor nézünk ki a legjobban, ha jól érezzük magunkat. A szép képekhez azonban még néhány egyéb dolgot is szem előtt kell tartanunk.

Legyen szó karácsonyi ünnepségről, csajos estéről vagy családi kirándulásról, a családi eseményeknek sokszor túl gyorsan vége szakad. Ezért érdemes fényképezőgéppel vagy telefonnal megörökíteni néhány pillanatot, hogy a hangulatot később is fel tudjuk idézni, vagy hogy azt az Instagramon, Facebookon és az ehhez hasonló platformokon a barátokkal és az ismerősökkel meg tudjuk osztani. Sajnos a technikának nem mindig sikerül egy pillanat szépségét jól elkapni, vagy a saját előnyös tulajdonságainkat optimálisan kihangsúlyozni. Mert a smink, ami élőben szuper csinos, egy fotón néha sokkal inkább érdekes hatást kelt. Ahogy a vidám póz is lehet, hogy nem jön át úgy, ahogy mi azt szerettük volna.


A szépség tervezhető

Valaki, aki pontosan tudja, hogy készülhetnek róla a legelőnyösebb fotók, az Lisa Sophie Stejskal beauty blogger. Véleményvezérként a munkájához tartozik, hogy folyamatosan csodás tartalmakat jelenít meg a YouTube-on és az Instagramon. „Ahhoz, hogy a fotók jól sikerüljenek, érdemes már a fotózás előtt, otthon elgondolkodni azon, hogy milyen legyen a teljes koncepció – magyarázza a fiatal influenszer. – Érdemes például elgondolkozni azon, hogy milyen styling, mely színek és kiegészítők illenek majd a környezethez, és milyen fényviszonyok lesznek ott.”

A fénykérdés a smink kiválasztása szempontjából is döntő fontosságú, ahogy Geli Goldmann fényképész is megerősíti ezt. „Nappali fényhez a legjobb, ha teljesen természetes sminket választunk. Némi primerrel és púderrel egyenletes bőrfelszínt kreálhatunk, a highlighter pedig egészséges csillogást tud az arcra varázsolni. Ha viszont este vagy sötét helyiségekben készülnek a képek, akkor érdemes a csillogásról lemondani, mivel az a vakufény miatt nem kívánt fényvisszaverődéseket okozhat.”A szilícium-dioxid, titán-dioxid, cink-oxid vagy a mica olyan összetevők, melyeket a kozmetikai termékekben előszeretettel használnak fényszűrőként vagy bőrszépítőként, ezek viszont a fotókon fehér foltokként köszönhetnek vissza. Az ilyen termékeket érdemes inkább napközben alkalmazni, vagy érdemes ezekből keveset, egyenletesen elosztva felvinni. „Egyes részeket viszont remekül hangsúlyozhatunk némi csillámmal – mondja Lisa. – Ez, akár a sminkelésnél, szépen előtérbe helyezi ezeket a pontokat, és nem nyomnak annyira, mint a sötét szemhéjpúderek. Ami bármikor jöhet: élénk színű ajakrúzs, ami vonzza a szemet, és műszempillák a nyílt tekintetért.”

Rikító, szürke vagy inkább sötét, tarka?

Ha a sminkelésnél a színekkel érdekes kontrasztokat kreálunk, akkor érdemes visszafogott öltözéket választanunk. Főleg akkor fontos ezt szem előtt tartanunk, ha csoportképeket készülünk készíttetni, mert a túl sok szín és minta gyorsan nyugtalan hatást tudnak eredményezni. Ha lehetőségünk van előre átbeszélni a koncepciót, akkor az egységes színtémák szép harmóniát eredményezhetnek. Ha erre nincs mód, akkor a semleges árnyalatokkal nem lőhetünk mellé. Egy előnyös hajstyling ugyancsak hozzájárulhat a jól sikerült fotóhoz, ahogy Lisa magyarázza. „A kibontott haj és a hullámok simogatják az arcot, ami ezáltal finomabbnak hat. Ha fejfedőt viselünk a képen, mindenképpen érdemes alóla néhány tincset kihúzogatni. Rövid haj esetén a különböző kiegészítők gondoskodhatnak a változatosságról.”

A szép sapkák, kesztyűk és a pihe-puha sálak a Lisához hasonló véleményvezérek körében igen kedveltek, segítségükkel mesés téli hangulatot tudnak varázsolni. Passzoló kiegészítőket is szívesen alkalmaznak. „Ez lehet egy mézeskalács szívecske a karácsonyi vásáron, vagy egy égősor, ami a fotóknak egyfajta wow-effektet ad.” Elsősorban a kevésbé rutinos modellek számára előnyösek ezek a kiegészítők, mert valami lehet a kezükben, és nem kell állandóan azon gondolkodniuk, hogy hova tegyék a kezüket – márpedig ez sokszor okoz fejtörést.

Mindenki a helyére

A kép hatása szempontjából mindenesetre a fény, a szög és a kameravezetés a legfontosabb. „A szelfik akkor sikerülnek a legjobban, ha a fejünket finoman elfordítjuk, a kezeket oldalra feltartjuk, és ferdén felülről fényképezünk – osztja meg velünk Geli Goldmann. – Ha viszont a telefont túl mélyen tartjuk, akkor nagyon könnyen előfordulhat, hogy toka jelenik meg a képen. Ha viszont túl magasra tartjuk a kamerát, akkor a kar indokolatlanul hatalmasnak tűnik, vagy már csak a fej és a lábujjak látszanak.”

Mindegy, hogy szelfiről van szó vagy nem, általánosságban azt tanácsolja a tapasztalt fényképész, hogy a tűző napot és a felülről jövő erőteljes fényt kerüljük. Ha viszont az alacsonyabban álló nap felé fordulunk, vagy egy olyan fényforrás felé, ami némileg oldalról jön, az az arcot szépnek láttatja, és a kis hibákat elrejti. Ha még egy kis fényvisszaverődés is látható a szemben, az háromdimenziós hatást kelt, és ragyogóvá teszi a tekintetet.

Természetesen az eredményt képmegmunkálással is szebbé tehetjük. Ezzel viszont érdemes csínján bánnunk. Geli és Lisa is azt tanácsolják, hogy csak a kép világosságát és a kontrasztokat optimalizáljuk, de filtereket és szépségapplikációkból csak nagyon keveset használjunk. „Egy természetes kép, amin szép a styling és a legjobb oldalunkat mutatja, minden esetben jobban néz ki, mint egy erősen retusált fotó”– mondja Lisa. Geli pedig a következőket fűzi hozzá: „Az a legfontosabb, hogy lazák maradjunk, és élvezzük, amit csinálunk, mert akkor a fotón is a megfelelő hangulat fog tükröződni.”


Lisa Sophie influenszer elárulja a jó fotó trükkjeit:

SMINK

- kerüljük a fényvisszaverő részecskéket, ha vakuval fotózunk

- kerüljük a sötét sminkeket

- a szép szempillák kinyitják a tekintetet

- az ajakrúzs és a csillámok vonzzák a tekintetet

HAJ&STYLING

- az outfit alkalmazkodjon a környezethez

- csoportképeken öltözzünk semleges színekbe, vagy beszéljük meg egymással a koncepciót

- a kibontott haj és a hullámok simogatják az arcot

- ne feledkezzünk el a kiegészítőkről

FOTÓPÓZOK ÉS TECHNIKA

- teszteljük, mely oldalunkról lehet a legelőnyö­ sebb képeket készíteni, és melyik a legideálisabb szög ehhez

- mindig forduljunk a fény felé

- optimalizáljuk a világosságot és a kontrasztot

- bánjunk csínján a filterekkel

Forrás: Activebeauty