A McKenzie gyógytorna lényege: ezért lehet hatásos módszer
2022-03-08  /  Szerző:   /   Ajánló

Az Új-zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett gyógytorna típus milliók számára segített már különféle problémáik kezelésében – számtalan ember menekült meg általa a műtőasztaltól. Népszerűsége abban rejlik, hogy könnyen kivitelezhető mozdulatai akár otthon is elvégezhetőek – valamint maradandó megoldást jelenthetnek bizonyos problémákra.

Gyógykezelés, nem tüneti csillapítás

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a gyógytorna csupán a tünetek enyhítésében segít. Azonban minden gyógytornász célja, az egészség helyreállítása. Tehát valódi gyógyászati kezelésről beszélünk, amely végleges megoldásra törekszik – nem a tüneti kezelésre, hanem a betegség kiváltó okainak gyógyítására fókuszál. A Mckenzie gyógytorna gyakorlatok mindig személyre szabottak, és célzott módon enyhíthetik, valamint szüntethetik meg a gerinc eredetű panaszokat.

 

Mozgásszervi panaszok helyreállítása

A torna a különféle megnyúlt, becsípődött, elgémberedett vagy elnyomott izmokra, idegekre és ízületekre fókuszál. Továbbá az olyan rendellenességekre, mint a gerincferdülés és a porckorongsérv. Ezeken szintén sokat javíthat vagy akár teljesen meg is szüntetheti őket. Ülőmunkát végzőknek megelőzés szempontjából is rendkívül hasznos. Manapság népbetegségnek számít, hogy az elgyengült gerinc melletti- és mélyizmok miatt különféle becsípődések keletkeznek. Ez hosszútávon gyulladásokhoz, rossz tartáshoz és különféle húzódásokhoz vezet. A McKenzie torna viszont tökéletesen alkalmazható ezek kezelésére. Egyszerű, mégis hatékony mozgásai révén segít megszüntetni a becsípődéseket. Továbbá leveszi a terhelést az idegekről és az izmokról – ahogyan a csigolyákról is.

 

A torna működése

A különféle – otthon is könnyen elvégezhető – mozdulatsorok két célt szolgálnak. Az egyik a gerincmenti izmok megerősítését célozza meg, míg a másik a különféle becsípődések kimozgatására fókuszál. Ebbe beletartozik a problémát okozó idegszálak tehermentesítése is. Segít a gerincsérv kezelésében is, a mozgás által visszaállítva azt természetes állapotába. A megfelelő erősítés pedig segít azt megtartani, hogy a kitüremkedés helyének legyen ideje meggyógyulni. Sok esetben végleges megoldást jelent erre a problémára – mindezt különféle operációk nélkül.

 

Egyszerű és hatékony mozdulatok bárkinek

A McKenzie torna kialakításakor nem csak azon volt a hangsúly, hogy otthonról végezhető legyen. A megalkotója arra is kiemelt figyelmet fordított, hogy bármilyen korosztályú vagy egészségügyi állapotú páciens képes legyen azt alkalmazni – beleértve a fekvőbetegeket is. A tornát alkalmazó szakembereknek tehát nem csupán az a célja, hogy kizárólag az ő felügyeletük alatt gyakoroljunk. Segítségük révén idővel mi magunk is elsajátíthatjuk a különféle mozdulatsorokat, és ezáltal otthon egyedül is tornázhatunk. Gyakorlatilag nem csak egy szakszerű gyógykezelést kapunk, de olyan mintha egyfajta képzésen is részt vennénk. Így akár egész életünkben karbantarthatjuk majd gerincünket. A rendszeres tornával javulni fog a tartásunk, és a mozgás is sokkal könnyebbé válik. Évekkel meghosszabbíthatjuk életünk és egészségünk a rendszeres gyógyító mozgás által.