A korai bőröregedés leggyakoribb okai
2023-06-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Az évek gyűjtése kiváltság, de a korral elkerülhetetlen változások következnek be mind a testünkben, mind külső megjelenésünkben. Ami a külsőnket illeti, minél idősebbek leszünk, annál több finom vonal, ránc, napfolt és bőrlazulás alakul ki rajtunk. Még az is elképzelhető, hogy valamit nem csinálsz jól!

Szerencsére vannak módszerek arra, hogy egyrészt lelassítsuk azt a bizonyos biológiai órát, másrészt megakadályozzuk, hogy túlságosan előre cikázzon, ami a korai öregedés jeleit eredményezi.

Amikor ezek az öregedéssel járó változások a kelleténél korábban jelentkeznek, azt korai öregedésnek nevezzük

- magyarázza Jodi LoGerfo, az orvosi és kozmetikai bőrgyógyászatra szakosodott ápolási gyakorlat doktora. Ezek a jelek közé tartozik az elszíneződés, az érdes textúra, a fakóság, a bőr lazasága, a bőr elvékonyodása és a ráncosodás vagy a gyűrődés.

A korai öregedés megelőzése érdekében fontos, hogy elkerüljük a bőrünk csökkent szerkezeti integritásáért felelős bűnösöket. Egyes okok sokkal nyilvánvalóbbak - mint például a túl sok időt tölteni a napon megfelelő védelem nélkül -, míg mások sokkal alattomosabbak.

1/ Érdemes lemondani a naptejről...

Lefogadjuk, hogy nagyon jól be szoktad kenni magad naptejjel, mielőtt a strandra mész, vagy amikor azt tervezed, hogy hosszabb időt töltesz a szabadban. Tudtad, hogy a naptej akkor is szükséges, ha bent vagy szürke időben tartózkodsz? A nap UV-sugarai az ablakokon és a felhőkön keresztül is átsütnek, és ezek a legnagyobb bűnösök az idő előtti öregedésért.

A napsugárzás az, ami a bőr legtöbb korral járó elváltozásáért felelős

- mondja Dr. LoGerfo.

Ez különösen azoknál az embereknél fordul elő, akik hosszú, hosszan tartó és ismételt UV-sugárzásnak vannak kitéve, különösen azoknál az egyéneknél, akik világos bőrűek.

2/ Sok gyorskaja fogyasztása

Fontos, hogy testünket belülről kifelé tápláljuk, ami azt jelenti, hogy minden nap elegendő vizet kell inni, és olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek táplálják szerveinket.

A rosszul táplálkozás a korai öregedés egyik alattomos oka

- mondja Dr. Logerfo.

Ide tartozik a sok feldolgozott, vegyszerekkel terhelt, cukros étel fogyasztása. Az étel a létezésünk alapja és alátámasztása, és az étel az elsődleges módja annak, hogy hozzájussunk a növekedéshez és a megőrzéshez szükséges tápanyagokhoz. Bizonyított, hogy a helytelen táplálkozási szokások a bőr idő előtti öregedésének egyik fontos okai.

3/ Extrém fogyókúra és gyors fogyás

Amellett, hogy a megfelelő ételekkel tápláljuk a szervezetünket, fontos, hogy gondoskodjunk arról is, hogy eleget együnk - jegyzi meg Payman Danielpour, a Beverly Hills Plastic Surgery Group szakvizsgázott plasztikai sebésze.

A szélsőséges fogyókúrák nem csak a testünket terhelik meg és veszélyeztetik a közérzetünket, de ahhoz is vezethetnek, hogy olyan sokat fogyunk, hogy a bőrünk nem tud lépést tartani.

A gyors térfogatvesztés idő előtti öregedéshez vezethet azáltal, hogy "leereszt" az arcunk és a testünk, ami a kollagén és a rugalmasság csökkenéséhez, valamint a bőr lazaságához vezet

- mondja Dr. Danielpour.

Mindig jobb, ha idővel lassan fogyunk, hogy a bőrünk és a kollagéntermelésünk felzárkózzon a fogyás üteméhez.

4/ A mentális egészséged elhanyagolása

Ahogyan fontos, hogy testünket tápláló ételekkel tápláljuk, úgy a mentális egészségünk ápolása is szerves része az általános boldogságnak. A jó közérzet itt a végcél. A tudomány azonban azt is bizonyítja, hogy a rossz mentális egészség idővel fizikailag is megmutatkozhat az arcunkon.

Tanulmányok kimutatták, hogy a depresszió és a szomorúság esetleg felgyorsíthatja az öregedési folyamatot molekuláris szinten azáltal, hogy befolyásolja a sejtek öregedését

- jegyzi meg Dr. LoGerfo.

"A depresszió megváltoztathatja a szervezet stressz- és immunreakcióit, ami kiterjesztheti és fokozhatja a gyulladást. Mindez esetleg a bőr öregedését okozhatja.

Továbbá a szomorúsággal, dühhel, stresszel vagy depresszióval kapcsolatos ismételt megnyilvánulások elkezdhetnek "belevésődni" a bőrbe, teszi hozzá Dr. LoGerfo.

5/ Nem alkalmazol elég hidratáló krémet

A bőrtisztítás és a fényvédő alkalmazása bárki bőrápolási rutinjának két legfontosabb lépése. A hidratálás alkalmazása szintén kritikus fontosságú. Bár a nedvességhiány közvetlenül nem okoz öregedést, mégis idősebbnek tűnhetsz tőle, mint amennyi idős vagy.

A hidratált bőr segít megvédeni a bőrgátat és kényelmet nyújt, miközben segít fiatalosabbnak látszani.

Ha a bőr száraz, az elsorvasztja az egyébként dús bőrsejteket, és azt okozza, hogy a szövetek megfogyatkoznak a nagyon szükséges víztartalomtól

- magyarázza Sage Hallman, esztétikai ápoló szakember.

A bőr hidratálása segíthet a víz megkötésében a bőrben, és segíthet feltölteni a szöveteket, hogy dúsabb, hidratáltabb megjelenést biztosítson.

Hozzáteszi, hogy a nedvesség azt is lehetővé teszi, hogy a bőr mozgás közben puhább és rugalmasabb legyen, ami kevésbé észrevehetővé teheti a finom vonalakat vagy ráncokat. Ennek érdekében a hidratált bőr kevésbé tűnik fakónak és sokkal ragyogóbbnak a száraz bőrhöz képest.

6/ Rendszeres nem megfelelő alvás

Kétségtelenül hallottad már újra és újra a "szépítő alvás" kifejezést. Ez az eszköz nem csak egy régi női mese; a tudomány azt mondja, hogy a megfelelő alvás közvetlen hatással van a megjelenésünkre.

Nem csak arra hajlamos, hogy egy nehéz éjszakai alvást (vagy annak hiányát) követően "durván" nézzen ki, de a krónikus rossz alvás belülről kifelé öregítheti az embert, jegyzi meg Dr. LoGerfo.

Azt mondja, hogy bizonyítottan negatívan hat a szervezetünkre, ami végső soron a bőrsejtjeinkre is hatással lehet. Emellett megakadályozza, hogy a testünk elvégezze azt a fontos munkát, ami alvás közben zajlik, beleértve a bőrsejtek cseréjét és a kollagéntermelést.

7/ Túlzott hámlasztás

Bőrünk sejtcseréje az öregedéssel csökken, ami miatt a hámlasztás sok bőrápolási program fontos része. Ez azonban egy olyan terület, ahol a túl sok jó dolog kezdhet visszafelé süllyedni.

A túlzott hámlasztás - amely hetente vagy kéthetente egyszeri vagy kéthetenkénti alkalomnál nagyobb mértékű - mikrorepedésekhez vezethet a bőrben, eltávolítja a szükséges sejtes összetevőket, és a bőr kiszáradását okozza"

- mondja Dr. John Layke,  szakvizsgázott plasztikai sebész.

Ez szintén növeli a gyulladást, ami a bőr idő előtti elvékonyodásához vezet.

Ehelyett használj gyengéd hámlasztót, legfeljebb hetente egyszer.