A jó főnök - Javier Bardem ismét a mozivásznon!
2022-07-06  /  Szerző:   /   Ajánló

„Néha az ördögnek vannak a legjobb szövegei, a legrosszabb parókákról nem is beszélve. És ezt Javier Bardem is jól tudja.” Így írt a rangos Variety filmes magazin A jó főnök San Sebastián-i bemutatója után. És valóban: Bardem, akinek sötét oldalára a legtöbben talán a Skyfall című James Bond-film gonoszaként figyeltek fel, élete egyik legszórakoztatóbb alakítását nyújtja Fernando León de Aranoa rendkívül szórakoztató társadalmi szatírájában.

Mind a színész, mind pedig a rendező és a stáb teljesítményét számos díjjal ismerték el. A filmet a nagy presztízsű San Sebastián-i filmfesztivál után Palm Springsben is vetítették, majd a spanyol Oscarnak is tekinthető Goya-gálán hét díjat nyert, köztük a legjobb film, legjobb rendező és legjobb színész díját.

És hogy miről szól a film? A nagy presztízsű Blancos Básculas mérleggyárban mindennek mindig egyensúlyban kell lennie. Az alkalmazottak által kedvelt és tisztelt főnök, Blanco egy közelgő ellenőrzésre készít fel a dolgozóit, amelynek során arról dönt a vizsgálóbizottság, hogy a helyi vállalkozások közül melyik céget terjesszék fel a rangos kiválósági díjra. Nem sokkal később azonban megjelenik a nemrégiben elbocsátott alkalmazott, José, és gyermekeivel az oldalán azt követeli, hogy újra alkalmazzák. A feszültség nőni kezd: a vezetőség nemet mond, a férfi pedig egyszemélyes hadjáratot indít, hogy lejárassa a gyárat, és megakadályozza, hogy a Blancos Básculas nyerje el a hőn áhított díjat. Emellett egy csinos fiatal gyakornok megjelenése is bonyodalmakat okoz…

Az Escabarról és az Egy tökéletes nap című filmekről ismert Fernando León de Aranoa remek forgatókönyve és visszafogott rendezése tökéletes összhangban áll Bardem fenomenális, karizmatikus alakításával. A történet gördülékeny, ugyanakkor hagy időt kibontakozni, az okos és humoros dialógust pedig öröm hallgatni.

Ez a csípős humorú vígjáték éles lenyomata korunk európai társadalmainak. Megnevettet, de ennél még sokkal többet is kínál: kíméletlenül mutatja be a modern kapitalizmust, miközben egy percre sem válik nyomasztóvá vagy unalmassá.

Ha könnyed és kacagtató, mégis elgondolkodtató filmélményre és spanyol hangulatra vágysz, irány a mozi hűvös vetítőterme: napjaink legjobb színésze július 7-től vár a nagy vásznon!

Nézd meg a film előzetesét!