9 tipp az egészségesebb ünnepekért
2019-12-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Íme 9 remek és pofonegyszerű tipp, amely segít, hogy a karácsonyi ünnepeket (és az azt megelőző időszakot) ne csak túléljük, hanem átéljük ­– ráadásul egészségesebb módon, mint amilyenek ezek a napok általában lenni szoktak.

Maradjunk aktívak!

Elfoglaltnak lenni nem egyenlő az aktivitással! A leginkább eseménydús napon is szükségünk van legalább fél óra mozgásra. Ha úgy látjuk, semmi képpen sem fér bele a 30 perces sportolás, akkor osszuk fel: mozogjunk háromszor 10 percet.


Próbáljunk ki egészségesebb recepteket!

Amikor a konyhánk tele van házi készítésű desszertekkel, akkor azokból több kerül a mi bendőnkbe, mint a vendégekébe… Éppen ezért érdemes legalább egy alacsony cukor- és zsírtartalmú édességet készíteni, hogy ha már úgyis nassolunk, akkor az egészséges legyen!

Töltekezzünk fel napfénnyel!

Nemcsak a kedvünk, de az energiaszintünk is jobb lesz a napfénytől – főleg ebben a stresszes időszakban. Napközben engedjünk be minél több természetes fényt a lakásba, és igyekezzünk kellő időt tölteni a szabadban is.

Sétáljunk többet!

Ugyan kinek van ideje sétálgatni a legnagyobb karácsonyi őrületben? Ha a hosszú, kényelmes séták nem is férnek most bele az életünkbe, arról gondoskodhatunk, hogy többet sétáljunk. Parkoljunk például távolabb a plázák bejáratától!


Mossunk gyakrabban kezet!

Az ünnepek egybe esnek a nátha- és influenzaszezonnal is. Hogy távol tartsuk magunkat a vírusoktól és a baktériumoktól, mossunk gyakrabban kezet. Senki sem akar lebetegedni szentestére…

Vásároljunk jóllakottan!

Ha üres gyomorral megyünk be a szupermarketba, akkor garantáltan telepakoljuk a bevásárlókosarunkat felesleges és egészségtelen ételekkel. Ha nincs is időnk rendesen étkezni a bevásárlás előtt, legalább nassoljunk valami egészségeset: aszalt gyümölcsöt, magvakat vagy teljes kiőrlésű kekszet.

Mondjunk nemet!

Csak azért, mert a vendégségben mindenki végigkóstolta az összes süteményt, nekünk még nem kötelező. Nyugodtan mondhatunk illedelmesen nemet. És az sem udvariatlanság, ha csak kisebb adagokat szedünk mindenből.

Ne felejtsünk el pihenni!

Ne vonjuk meg magunktól a pihenést az ünnepek alatt! Az év végi hajtás és a karácsonyi készülődés miatt testünk kimerült és a stressz is (nagy valószínűséggel) eluralkodott rajtunk. Tervezzük meg előre a napjainkat, és kalkuláljunk úgy, hogy legalább 7-8 órát tudjunk aludni minden nap.


Igyunk vizet!

A karácsony bővelkedik az alkoholos italokban – a pezsgőtől a tojáslikőrig sok üveg előkerülhet. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ezek mind üres kalóriák, ráadásul az alkohol vizet von el a szervezettől. Éppen ezért fontos odafigyelnünk a hidratálásra: fogyasszunk sok vizet!

Forrás: Activebeauty