7 tanács, hogyan tedd működőképessé a távkapcsolatot
2018-08-10  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Távkapcsolatban élsz, vagy csak egyszerűen érdekel az, hogy a távkapcsolatban élő pároknak hogyan sikerül átvészelni több kilométeres távolságot, anélkül, hogy ez negatívan befolyásolná a párkapcsolatukat? Nem te vagy az egyetlen, aki szeretné megtalálni erre a kérdésre a választ. 2017-ben a legkeresettebb párkapcsolattal kapcsolatos kérdés a Google toplistában az volt, hogy „miként tehetsz működőképessé egy távkapcsolatot”. Alábbi cikkünkben felsorolunk 7 hasznos tanácsot, melyet a párkapcsolati szakértők javasolnak azon távkapcsolatban élő pároknak, akik egészséges párkapcsolatban szeretnének élni.

1. Higgyetek a párkapcsolatotok sikerességében!

Bármilyen párkapcsolatban fontos az, hogy a felek higgyenek a párkapcsolatuk sikerességében. Fölösleges már az elején feltételezni azt, hogy a távkapcsolat úgysem fog működni, így nincs is értelme megpróbálni. A negativizmusból soha nem sülnek ki jó dolgok, így jobb, ha inkább már a távkapcsolat legelején is pozitívan állsz a helyzethez. Egy távkapcsolatban a legfontosabb dolog az, hogy a párok higgyenek abban, hogy a párkapcsolat igenis működni fog. Ha még a távkapcsolat kezdetén sem vagyunk optimisták, akkor az idővel felmerülő legkisebb problémák is okot adnak majd a szakításra.

2. Készítsetek egy jövőbeli tervet!

Ha nincs egy előre kigondolt tervetek, ha soha nem látjátok az alagút végét és semmi ígéretetek nincs arra, hogy egyszer lesz közös jövőtök egymás mellett, akkor nem fogjátok tudni működőképessé tenni a távkapcsolatot. Mindkét félnek tisztában kell lennie azzal, hogy a távkapcsolat csak egy átmeneti állapot, és törekedniük kell a közös jövő kialakításában.

3. Írjatok egymásnak szerelmesleveleket!

Még ha nehezetekre is esik a bélyegvásárlás és a postán való hosszas sorban állás, a távkapcsolat sikeressége abban rejlik, hogy megőrizzétek annak varázsát, és mindig valami újat és szokatlan dolgot találjatok ki, amivel feldobhatjátok a megszokott dolgokat. Manapság szinte csak elektronikus formában tartjuk a kapcsolatot a távolban élő szerelmünkkel, azonban ez csak a vizuális és auditív érzékeinket stimulálja. Ha fizikailag nem tudtok együtt lenni, akkor küldj a párodnak egy szerelmeslevelet, átitatva a kedvenc parfümöddel, így biztosan örülni fog, ha újra érezheti az illatodat, és nem utolsó sorban ez egy nagyon romantikus gesztus is egyben.

4. Mindig adjatok egymásnak pozitív visszajelzéseket!

A pozitív visszajelzések a lelki eledel részét képezik egy párkapcsolatban, párod pedig soha nem fogja megunni őket. Mindig bizonyosodj meg arról, hogy egy nagy adag pozitív üzenetet osztottál meg a partnereddel, légy mindig nyitott a párod szükségleteire és biztosítsd őt az érzelmeid őszinteségéről és mélységéről, amilyen gyakran csak alkalmad van rá.

5. Kommunikáljatok!

Több felmérés is bebizonyította már azt, hogy a távkapcsolatban élő párok sokkal jobban kommunikálnak. Miért? Mert kénytelenek kommunikálni, nem csak testbeszéddel, arckifejezésekkel vagy emojikkal, hanem szavakkal is. A kommunikációnak folyamatosnak kell lennie, és mindkét félnek egyformán kezdeményeznie kell. A távkapcsolatban mindkét félnek egyforma arányban kell kommunikálnia, hiszen az már rég rossz, ha mindig csak az egyik fél kezdeményezi a kommunikációt és mindig csak az egyik fél kommunikál. A nem megfelelő kommunikáció magas szintű szorongáshoz és kétségek kialakulásához vezethet a távkapcsolatban.

6. Tervezzetek videó randikat!

Azért, mert több száz kilométer választ el titeket, ez még nem jelenti azt, hogy nem randizhattok. Lehet furcsa lesz az elején, hogy Skypeon vagy FaceTimeon keresztül vesztek részt egy romantikus randin, azonban idővel ezt mégis megszokjátok, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy találkozzatok, mindaddig, míg élőben is találkozhattok egymással. Ilyenkor mindig beszéljetek meg előre egy időpontot, ugyanúgy, ahogyan ezt tennétek, ha szemtől-szembe találkoznátok. Öltözzetek fel szépen, csinosítsátok ki magatokat, gyújtsátok meg a gyertyákat, nyissatok ki egy üveg bort vagy pezsgőt, és tegyetek meg minden olyan dolgot, melyet akkor is megtennétek, ha egy rendes romantikus randit szerveznétek – csakhogy ebben az esetben ahelyett, hogy a lakásban találkoznátok, videón keresztül fogtok majd randizni.

7. Szabjatok meg egy végső pontot!

A távkapcsolatok esetében nagyon fontos az, hogy fejben megszabjunk egy végső határidőt, hiszen még a legjobban működő párkapcsolatoknak is csak ideiglenesnek kell lenniük. A távkapcsolatban mindig arra kell törekedni és azon kell dolgozni, hogy megteremtsünk egy olyan helyzetet és jövőt, amikor már nem kell távkapcsolatban élnünk, hanem egymás mellett. Konkrét terv hiányában elveszíthetjük a türelmünket és bizalmunkat, és ezáltal még a legkisebb nézeteltérések is szakításhoz fognak vezetni.