5 higiéniai aranyszabály járványidőszakra
2020-02-20  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Senki sem szeret beteg lenni, így főleg járványidőszakban vagyunk fogékonyabbak arra, hogy jobban figyeljünk a higiéniára. De vajon mi mindent érdemes betartanunk ahhoz, hogy egészségesek maradjunk?

Rendszeres és alapos kézmosás

Az egyik legfontosabb dolog, amiről soha ne feledkezzünk meg, a kézmosás. Ez az egyik olyan teendő, amire minél többször érdemes időt szakítanunk, nemcsak ha valahonnan hazaérünk, hanem akkor is, ha beérünk a munkahelyünkre, az iskolába. Gondoljunk csak bele, hogy hány ember fordul meg például egy buszon, egy villamoson vagy egy repülőn! Velük együtt pedig több millió kórokozó is. Ezért olyan fontos, hogy kiemelten figyeljünk az alapos kézhigiéniára főzés közben, étkezés előtt, mosdóhasználat, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, vagy betegekkel történő érintkezést követően.

Ennél a pontnál érdemes azt is tisztázni, hogy mit jelent az alapos kézmosás. Annak érdekében, hogy ténylegesen eltüntessünk minden koszt és kórokozót kezeinkről, először be kell vizeznünk azokat, majd minden oldalról jól szappanozzuk is be mindkettőt. Ez a lépés tartson legalább 20-30 másodpercig, majd folyó víz alatt öblítsük le a szappant, és egy tiszta, száraz törülközővel töröljük meg a kezünket.

El a kezekkel!

Mivel mindent a kezeinkkel fogunk meg, értelemszerűen rengeteg kórokozó telepszik meg rajtuk. Épp ezért az alapos kézmosás mellett az is fontos, hogy piszkos kézzel sose nyúljunk az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz és a szánkhoz. Ha erre odafigyelünk, akkor máris megnehezítjük a bacilusok dolgát.

Tartsunk távolságot!

A mai világban sajnos sokan betegen mennek dolgozni, így secperc alatt az egész céget meg tudják betegíteni. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy otthon kúráljuk magunkat, nehogy más is megfertőződjön. Természetesen a velünk együtt élők egészségére is fokozottan kell figyelnünk, ezért ilyenkor próbáljunk kevesebb időt tölteni a szeretteinkkel, és tartsunk megfelelő távolságot velük, nehogy ők is elkapják.

Tisztaság

Annak érdekében, hogy ne szaporodjanak el otthonunkban a kórokozók, érdemes a járványidőszakban fokozott figyelmet szentelnünk a takarításnak, legfőképpen a konyhában és a fürdőszobában. A konyharuhákat, törülközőket mindig 60 Celsius-fokon mossuk, így biztosak lehetünk abban, hogy baciktól mentesen kerülnek ki a mosógépből.

Szellőztetés

A friss levegő szintén alapvetés ebben az időszakban, így ne feledkezzünk meg a rendszeres szellőztetésről – nem csak az otthonunkban, a munkahelyünkön se. Így nem csak felfrissülünk, de még a kórokozók dolgát is megnehezítjük.


Forrás: Activebeauty