4 házi salátaöntet recept
2020-05-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Az öntetek gondoskodnak a saláták változatos ízéről és finom ételt varázsolnak a legegyszerűbb zöldségekből is. Tarts velünk, ha te magad is szeretnéd a salátaöntetet elkészíteni otthon.

Az egyik klasszikus megoldás, ha a nyers zöldségeket és salátát ecetbe és olajba áztatjuk. Azonban, ha valami igazán ízletesre vágyunk, megéri kicsit kísérletezni. Készítsünk magunk a salátaöntetünket! Rövid idő alatt össze tudjuk dobni, a siker pedig garantált. Fontos a jó minőségű alap, ha salátöntetet készítünk: válasszunk körültekintően ecetet, olajat és joghurtot.

 

Öntet leveles salátához

A leveles salátához remekül illik a méz, a mustár és a vinegrette. Készítsük el először a vinegrette-t egy rész ecet, 2 rész olaj és fűszerek hozzáadásával, keverjük el kézi habverővel. Fontos, hogy a salátát, miután megmostuk, hagyjuk teljesen megszáradni, és csak utána forgassuk bele a vinegrette-be. Ha ez kész, elkészítjük a salátaöntetet: összekeverünk olajat, ecetet, sót, borsot és egy csipet cukrot. Hozzáadunk egy kevés mustárt és apróra vágott hagymát, ha igazán pikánsan szeretnénk. Ízlés szerint tehetünk hozzá egy kevés mézet is.

Öntet tésztához

A tésztás ételekhez akár nehezebb önteteket is párosíthatunk. Egy krémes öntethez a legjobb választás a joghurt, amihez kifejezetten jól illenek a citrusos, mentás ízek. Keverjük össze a joghurtot ízlés szerint ecettel, olajjal, sóval és borssal, mustárral, cukorral és bármilyen fűszerrel, amivel szeretnénk. Hozzátehetünk apróra vágott fűszernövényeket és fokhagymát is, ezek is kiválóan passzolnak a joghurtos öntetekhez. Ha kicsit egzotikussá szeretnénk tenni, adjuk egy kevés mézet és curry port az öntethez.

Öntet fűszernövényekkel

A friss, apróra vágott fűszernövények, mint például a petrezselyem vagy a snidling, ízletes hozzávalói lehetnek a salátaönteteknek. Egy kis méz és ecet hozzáadásával édes-savanyú ízhatást érhetünk el.

 

Tartós házi öntet készítése

Természetesen a legfinomabb a frissen elkészített saláta öntet, de készíthetünk egyszerre több adagot is, ami néhány napon belül még elfogyaszthatunk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy tiszta befőttesüvegbe helyezni az öntetet, és hűtőben tárolni.

+ 1tipp: Dobjuk fel salátáinkat magokkal, pirítot kenyérkockával! Tegyünk rá tojást, tofut vagy magas fehérjetartalommal bíró hüvelyest, és máris főételt varázsoltunk salátánkból.

 

Forrás: Activebeauty