3+1 fiatalító sminktrükk
2020-04-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Egy decens, szép smink mindenkinek jól áll, néhány sminktrükkel pedig az apróbb hibák és aszimetriák is korrigálhatók, üdévé tehető  a tekintet és akár éveket is fiatalíthatsz a megjelenéseden. Megmutatjuk, mire figyelj és mi az, amit jobb, ha kerülsz sminkelés közben.

1. Alapozás

Ha szép a bőröd, teljesen felesleges vastag alapozót használnod. Ha nincsenek pattanásaid, pigmentfoltjaid vagy más elkendőzendő bőrhibád, használj könnyű fedésű, a bőrön fátyolszerűen szétterülő alapozót vagy színezett hidratáló – BB vagy CC – krémet.

Ha már vannak apróbb ráncaid – vagy akár mélyebbek is –, ugyancsak kerüld a maszkszerű, sűrű alapozást, mert bármilyen jó minőségűt is választasz, az be fog ülni a ráncokba, mélyedésekbe, ezáltal még jobban kiemeli azt, amit szeretnél elkendőzni.

Válassz a bőrszínednek megfelelő árnyalatú alapozót, mert egy rosszul megválasztott tónus éveket öregít rajtad, míg ha jól döntesz, a jutalmad üde és ragyogó bőrkép, fiatalos összhatás lesz. Amikor alapozót tesztelsz, mindig sminkeletlen bőrre kend fel. A legjobb, ha a nyakad, illetve a nyak és az arc találkozása közti részt választod. A végeredményt nézd meg természetes fényben is. Akkor bizonyult jónak a választásod, ha az alapozó teljesen egybeolvad a bőröd színével.

Tipp: Figyelj arra, hogy az alapozás ne fejeződjön be az állad vonalánál! Vidd le a nyakadra is, hogy szép átmenetet képezzen. Ezen kívül ügyelj arra, hogy ha korrektort használsz, az se üssön el a bőröd színétől és inkább picit világosabb legyen annál, de semmiképpen se sötétebb.

 

2. Szemhéjfestés

Minél idősebb valaki, a sminknek annál decensebbnek kell lennie ahhoz, hogy fiatalító hatást lehessen elérni vele. A harsány, túl élénk vagy túl sötét színek, a nagy csillámos szemhéjpúderek igazából senkin sem mutat jól, legfeljebb egy olyan sminkbemutatón, ahol pont az extravagancia a lényeg. Válassz szemszínedhez passzoló színeket a szemhéjadra!

Íme egy kis segítség:

A zöld szemet a leginkább a halvány rózsaszín, lila, bézs, rezes barna, mélybarna színek emelik ki, ha szükséges, egy kis fekete mélyítéssel. Ám 40 felett a fekete helyett inkább lágyabb, föld tónusokat használj, mert a sötét, kontrasztos színek keményítik a vonásokat és öregítenek.

A kék szeműeknél alkalomra mehetnek a sötétebb színek, például az indigókék, nappalra pedig a narancs, arany, a szürke és a szürkéslila. Ha világos a hajad és finom, lágy tónusaid vannak, a hétköznapokban inkább pasztelles, világos, selyemfényű púdereket használj.

A szürke szemszínt a rózsaszín, paprikapiros, levendula lila, bézs és a hideg barna emeli ki a legszebben. Fekete hozzáadásával még kifejezőbb lesz a tekintet.

A világosbarna, zöldesbarna szemszínhez jó választás a padlizsán, az orgonalila, a türkizkék, a türkizzöld és a fekete.

A sötétbarna szemhez a legjobb a mályva, a bordó, a khaki, a petrolkék fekete vagy indigókék mélyítéssel.

Tipp: Ha fiatalítani szeretnél az összképen, használd ugyanannak a színnek a sötétebb és világosabb árnyalatait a szemhéjadon. Arra ügyelj, hogy ne legyenek éles határok, egy ecset vagy fülpálcika segítségével ügyesen dolgozd össze az átmeneteket. A belső szemzugba tegyél selyemfényű, pezsgő színű szemhéjfestéket, az ugyanis megnyitja a tekintetet. 40 felett kerüld a fekete szemkontúr ceruzát. Kontúrozáshoz használj lágyabb színeket, például puha, bronzos vagy szürkés barnát.

3. Szempilla és szemöldök

A kifinomult, fiatalos megjelenés jegyében kerüld a túl feltűnő műszempillát és a póklábszerűre spirálozott pillákat is. Mindenből válaszd a decensebb verziót, mert a túlzásba vitt, csomós szempillafesték nagyon visszatetsző tud lenni, és nevetséges összhatást kelt.

A szemöldökre ugyanez igaz. Napjainkban nagyon divatossá váltak a túlrajzolt, erős színekkel kontúrozott szemöldökök, de ezek teljesen megbontják az arc harmóniáját, és keménnyé, öregebbé teszik a megjelenést. Egy szemöldök akkor szép, ha rendezett, finoman formázott, természetes az íve és a vastagsága.

Tipp: Kérd szemöldök stylist segítségét, aki megmutatja, milyen számodra – a te adottságaidhoz, arcformádhoz legjobban illeszkedő – ideális szemöldökforma, és megtanítja, hogyan tudod majd a továbbiakban magadnak megformázni, színezni és ahol kell korrigálni púderrel vagy ceruzával a szemöldöködet.

 

+1 tipp: Tündöklő csillogás

Bár a sminkesek szerint az érettebb bőrön csínján kell bánni a csillogó textúrákkal, mert nagyon kiemelik a ráncokat, azért teljesen nem kell lemondanod róla akkor sem, ha már nem vagy húszéves.

Annyi biztos, hogy sem fiatal, sem idősebb korban nem előnyös, ha a sok csillámtól, highlightertől és bronzosítótól úgy nézünk ki, mint egy diszkógömb. A fiatalos hatás érdekében szofisztikáltan használd a lehetőségeket, és a sminkedben csak egy kiemelt fókuszpont legyen, ami fényes.

Tipp: Mielőtt nekikezdenél sminkelni, gondold át, az arcod melyik részét szeretnéd kihangsúlyozni! Ha a szemedet, akkor oda tegyél egy kis csillogást, ha a szádat, használj magas fényű rúzst vagy szájfényt, ha a bőrödet, akkor pedig az arccsontokhoz tegyél kis highlightert. Nyáron szépen lebarnulva, csodásan mutat a finom csillámos ápoló olajjal átsimított bőr – olyankor mehet az arcodra és a testedre is a fény.

Forrás: Activebeauty