3 recept az év utolsó napjára, amitől garantáltan szerencsés és szerelemben gazdag új éved lesz
Az újévi népszokások igen pontos utasításokat adnak, legalábbis azt illetően, hogy mit és mit nem tanácsos az év első napján enni. Ha ezt a három ételt választod, garantáltan nem nem lősz mellé!
Amit a legtöbben betartunk, az a lencsézés, bár nem feltétlenül a babonától való félelem miatt, inkább már hozzászoktunk, hogy ilyenkor ez dukál, mint karácsonykor a halászlé. Azt viszont már kevesebben veszik számba, hogy szilveszter másnapján óva intenek minket a baromfihústól, mert „elkaparja” a szerencsénket. Sokkal jobban járunk viszont, ha malac kerül a tányérra, hiszen ő kitúrja nekünk a jóságot.
A legjobb, ha előző nap beízesítjük, megkenjük a húst, és feltekerve érleljük a hűtőben, amíg mi a tűzijátékot durrogtatjuk, következő nap pedig csak annyi dolgunk van, hogy betoljuk a sütőbe. A ráadás az, hogy nemcsak frissen sülve, de hidegen, vékonyra szeletelve is isteni!
Receptajánlatunkat IDE KATTINTVA olvashatod el!
Ha már megalapoztuk a jövő évi szerencsénket, akkor gondoskodjunk az anyagiakról is, főzzünk lencsét nagy fazékkal! Mindenki kedvence , a főzelékek királynője, a lencsefőzelék! Füstölt tarja és oldalas, sok-sok hagyma és babérlevél, megannyi finomság, ami benne van. Ha már unjuk a hagyományos lencsefőzeléket, akkor egy keleties hangulatú változat egy kiváló alternatíva lehet.
A főzelékek esetében legtöbbször rántást használunk és ezt sokszor zsírral készítjük, ami igencsak elnehezíti az ételt. Emiatt ha tehetjük, inkább a „természetes” utat válasszuk, azaz magával a zöldséggel sűrítsük vissza, esetleg kevés főtt burgonya pürésítésével varázsoljuk tömörebbé a főzeléket. A másik verzió, hogy egy-két evőkanál kukoricakeményítőt hívunk segítségül, és ezzel érjük el a kívánt állagot.
Ha feltétre is gondolunk, ideje elfelejteni a húst alig látott ipari virslit és a nehéz pörkölteket! A fasírtot sem kell feltétlenül zsemlemorzsában meghempergetni és bő olajban kisütni, elég a megformázott gombócokat sütőben aranybarnára pirítani. Kísérletezhetünk új fűszerezéssel is: a keleti ízvilágú vöröslencse főzelékhez készíts egy citromos húsgolyót, amely tökéletesen harmonizált az étellel. De nem muszáj a húshoz sem ragaszkodni, a pirított olajos magvak is jól illenek a legtöbb zöldséghez, ha pedig meg is fűszerezzük a pirítás során, maga a tökély.
Receptajánlatunkat IDE KATTINTVA olvashatod el!
Váratlan vendégek érkeznek szilveszterkor vagy az új év első napján? Hirtelen kell összedobni valamit? Itt van a tökéletes recept, ami még gyorsabban elkészül, ha kiskuktákat fogadunk magunk mellé! Az a nagyszerű benne, hogy általában mindig minden van otthon hozzá, sőt ízesíteni bármivel lehet. Az alaptésztába keverhetünk szárított gyümölcsöket, csokipasztillát, de süthetünk bele levendulát is. Érdemes elmenteni a receptet, mert megfelelően tárolva – dobozban, lezárva – több napig megőrzi az állagát és ugyanolyan finom, mintha nemrég vettük volna ki a sütőből.
Receptajánlatunkat IDE KATTINTVA olvashatod el!