3 ok, amiért nem tudod elfelejteni az exed
2020-02-07  /  Szerző:   /   Egyéb, Párkapcsolat

Minden ember másként él meg egy szakítást. Vannak, akik azonnal megpróbálják kitörölni még az emlékét is a korábbi párkapcsolatuknak, mások viszont egyszerűen képtelenek elfogadni, hogy valami lezárult, és visszavágynak az exükhöz.

Minél hosszabb ideig tartott egy kapcsolat, talán annál nehezebb továbblépni. Az évek során számtalan közös emléket gyűjtöttetek, fél szavakból is megértettétek már egymást, és megéltetek jó meg rossz időket is közösen. Aki egyik nap még az életed része, azt nem lehet csak úgy másnapra kitörölni. Hogy miért?

Olvass tovább, és megismerheted, hogy mi az a 3 ok, ami miatt nem tudod elfelejteni az exedet!

1. Egyszerű kémia

Szakemberek szerint kémiailag azokhoz az emberekhez vonzódunk, akiket nem kaphatunk meg, illetve akik nem valók hozzánk. Amikor elérhetetlennek tűnik számodra valaki, az lecsökkenti a testedben a boldogságért felelős hormonok (dopamin és szerotonin) mennyiségét. Ha ezek után egyszer is Rád mosolyog az illető, attól az egekbe szökik az izgatottságod, és a hormonszinted, és ezt újra és újra át szeretnéd élni. Ilyenkor kialakul egyfajta függőség, amelytől nehéz megszabadulni.

Ezt is olvasd el! 7 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, mielőtt visszamennél az exedhez

2. Nem engedted meg magadnak, hogy meggyászold a múltat

Egy szakítás feltép sok régi sebet, amelyeket még korábbi párkapcsolatok során szereztél. Ha nem adsz időt magadnak arra, hogy feldolgozd a veszteségeidet, és helyére tedd a gondolataidat, akkor nehezebb is lesz elfelejteni. Ilyenkor mindenkinek más módszer segít. Valaki napokig sír, mások kiírják, vagy kibeszélik magukból a bánatukat. De, ha ezt nem teszed meg, akkor nem fogsz tudni parancsolni az érzelmeidnek.

3. Félsz az ismeretlentől

Amikor magányos vagy, akkor könnyű átengedni magadat a romantikus gondolatoknak. Talán arról fantáziálsz, hogy még mindig szeretitek egymást a volt pároddal, talán újra felidézel régi közös emlékeket, de bármennyire is vonzónak tűnhet a múlt, csak az agyad próbál visszatartani attól, hogy tovább lépj, és keress valaki mást. Teszi ezt azért, mert a régit ismeri, és ez hamis biztonságérzetet kelt benne, míg az ismeretlen mindig kockázatos.

Egy szakítást átvészelni, és a múltat lezárni sosem könnyű. Fájdalommal és szomorúsággal jár. De olyankor gondolj arra, hogy korábban is egy addig ismeretlen emberbe szerettél bele, miért nem tudnád megtenni újra. Azzal, hogy elfogadod az elválást, és helyére teszed az érzelmeidet, nyitottá válsz valami újra, és ezzel megteszed az első lépést a boldogabb jövő felé.