Zenés edzés után jobban fog az agy
2022-10-23  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Amerikai kutatók szerint a futóedzés közbeni zenehallgatás erőteljesen fokozza a szellemi frisseséget, s különösen a verbális képességekre van jótékony hatással.

Bizonyítékokat találtak arra is, hogy különösen jelentős a különbség a zenés és zene nélküli edzések agyi teljesítményre gyakorolt hatásában az érszűkületben szenvedőknél.

Az ohiói egyetem munkacsoportja szív-és érrendszeri betegséget követő rehabilitáción résztvevőkkel folytatott kísérletet, amelynek keretében az önként vállalkozó páciensek futógépes edzésük közben Vivaldi Négy évszak című művét hallgatták. Az ohiói kutatók megállapították, hogy a zenehallgatás közben edző csoport az edzést követő, verbális készségeket mérő teszt során sokkal jobban teljesített, mint az a csoport, amely muzsika nélkül végezte napi edzését.

Az edzéseket követően mindkét csoport tagjainak többsége pozitív hangulati változásról és gondolkodásuk felgyorsulásáról számolt be. A szóbeli kifejezőkészség folyamatosságának mérhető fokozódását azonban csak a zenés edzést végző férfiak és nők esetében regisztrálták.

A testmozgás pozitív változásokat idéz elő a idegrendszer működésében, a zenehallgatás pedig – különböző idegpályákon keresztül – a megismerő, felismerő funkciókra van jótékony hatással. A kettő kombinációja stimulálja az agynak a megismerő képességekért felelős részét, és fokozza az izgalmi állapotot ezen az agyi területen, miközben segít értelmes struktúrába szervezni, szavakba önteni a megismerési funkciók révén formálódott gondolatokat – írta a Heart and Lung című szaklapban Charles Emery, a vizsgálatot vezető ohiói pszichológus csoport vezetője.

Csoportja most azt tervezi, hogy megvizsgálja, vajon a résztvevők által szabadon választott zeneművek futóedzés közbeni hallgatása ugyanolyan hatással van-e az értelmi képességekre és a beszédfunkcióra.