Zala kocka
2025-12-17  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 20 szelethez

A sárga laphoz:

-1 tojás

-6 dkg kristálycukor

-1 ek. víz

-1 ek. étolaj

-4 ek. finomliszt

-1 tk. sütőpor

A barna laphoz:

-2 tojás

-12 dkg kristálycukor

-2 ek. víz

-2 ek. étolaj

-6 dkg finomliszt

-2 tk. sütőpor

-2 dkg kakaópor

A krémhez:

-3,5 dl tej

-3 púpozott ek. liszt

-1 csomag vaníliás cukor

-10 dkg porcukor

-1 ek. kakaópor

-5 dkg csokoládé apróra vágva

-12,5 dkg margarin

A locsolásához:

-1 dl tej

-2 ek. rum

A díszítéshez:

-5 dkg reszelt csokoládé

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 18x22 cm-es tepsit. A sárga laphoz a tojást a cukorral felhabosítjuk. Óvatosan belekeverjük a vizet és az olajat. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába. A masszát egyenletesen belesimítjuk a tepsibe, majd tűpróbáig sütjük. Langyosan lehúzzuk róla a papírt és teljesen kihűtjük.

A barna lapot hasonlóan készítjük el. Felhabosítjuk a tojásokat a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a vizet és az olajat is. A lisztben elkeverjük a sütőport és a kakaóport, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába. A masszát egyenletesen belesimítjuk ugyanabba a tepsibe, majd tűpróbáig sütjük. Langyosan lehúzzuk róla a papírt és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, két lapra vágjuk.

A krémhez a tejet a liszttel és a cukrokkal csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük. A végén hozzákeverjük a kakaóport és a darabokra tördelt csokoládét. Kihűtjük, majd a margarinnal kihabosítjuk.

Összeállítjuk a süteményt: alulra kerül egy barna lap, rumos tejjel meglocsoljuk és krémet simítunk rá (kb. a krém harmadát). Erre tesszük a sárga lapot, meglocsoljuk rumos tejjel és rátesszük a barna lapot. Erre is locsolunk rumos tejet, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet, végül ráreszeljük a csokit. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd kockákra vágva tálaljuk.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 5 óra múlva