Zala kocka
Hozzávalók kb. 20 szelethez
A sárga laphoz:
-1 tojás
-6 dkg kristálycukor
-1 ek. víz
-1 ek. étolaj
-4 ek. finomliszt
-1 tk. sütőpor
A barna laphoz:
-2 tojás
-12 dkg kristálycukor
-2 ek. víz
-2 ek. étolaj
-6 dkg finomliszt
-2 tk. sütőpor
-2 dkg kakaópor
A krémhez:
-3,5 dl tej
-3 púpozott ek. liszt
-1 csomag vaníliás cukor
-10 dkg porcukor
-1 ek. kakaópor
-5 dkg csokoládé apróra vágva
-12,5 dkg margarin
A locsolásához:
-1 dl tej
-2 ek. rum
A díszítéshez:
-5 dkg reszelt csokoládé
Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 18x22 cm-es tepsit. A sárga laphoz a tojást a cukorral felhabosítjuk. Óvatosan belekeverjük a vizet és az olajat. A lisztben elkeverjük a sütőport, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába. A masszát egyenletesen belesimítjuk a tepsibe, majd tűpróbáig sütjük. Langyosan lehúzzuk róla a papírt és teljesen kihűtjük.
A barna lapot hasonlóan készítjük el. Felhabosítjuk a tojásokat a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a vizet és az olajat is. A lisztben elkeverjük a sütőport és a kakaóport, majd ezt is beleforgatjuk a tojásos masszába. A masszát egyenletesen belesimítjuk ugyanabba a tepsibe, majd tűpróbáig sütjük. Langyosan lehúzzuk róla a papírt és teljesen kihűtjük. Ha kihűlt, két lapra vágjuk.
A krémhez a tejet a liszttel és a cukrokkal csomómentesre keverjük és sűrűre felfőzzük. A végén hozzákeverjük a kakaóport és a darabokra tördelt csokoládét. Kihűtjük, majd a margarinnal kihabosítjuk.
Összeállítjuk a süteményt: alulra kerül egy barna lap, rumos tejjel meglocsoljuk és krémet simítunk rá (kb. a krém harmadát). Erre tesszük a sárga lapot, meglocsoljuk rumos tejjel és rátesszük a barna lapot. Erre is locsolunk rumos tejet, majd a tetejére simítjuk a maradék krémet, végül ráreszeljük a csokit. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, majd kockákra vágva tálaljuk.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 5 óra múlva
