Tudd meg, milyen parfüm illik hozzád életkorod alapján!
2020-07-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Emlékszünk még a kedvenc tinédzserkori hajviseletünkre? És a legmenőbbnek gondolt cipőnkre vagy szoknyánkra? Valószínűleg igen, és még valószínűbb, hogy mindezt büszke és elvarázsolt tekintet helyett kissé kínosan mosolyogva tesszük meg. A kor előre haladtával azonban nem csak öltözködésünk vagy hajviseletünk változik, hanem az illatokat is egészen másnak érezzük, emiatt pedig általában az általunk választott parfümök is mások és mások lesznek.

10-15

A fiúknál ritkábbnak mondható, de a lányok legtöbbször már a kamaszkort megelőző években is érdeklődnek a különféle testpermetek, golyós parfümök és illatosított – sokszor csillogó – testápolók iránt. Ha gyermekünk ilyesmire vágyik, nem kell elzárkóznunk az ötlettől, de legjobb, ha a nem túl erős, de vidám és gyümölcsös illat mellett kampányolunk nála.

15-24

A pubertáskor beköszöntével, a változó testalkattal és kinézettel fiúknak-lányoknak egyaránt megnő az igényük a parfümhasználatra. Sokan ekkor gondolnak először úgy az illatokra, mint az önkifejezés egyik eszközére. Az ilyen korban választott parfümök stílusán ez látszódik is. A tinilányok nőiességük kifejezését szeretnék hangsúlyozni, ezért a gyümölcsös, virágos és édes illatok a legnagyobb befutók ilyenkor. Míg a férfias, vadabb énjüket felfedező tinédzser fiúk a vagányabb és különleges hangulatokat részesítik előnyben, ezért sokszor fűszeres aromák mellett teszik le a voksukat. A húszas évek elejéig általában nehéz melléfognunk parfümök terén, mivel mindkét nem számára hatalmas a választék a fiatalos jellegű illatokból. Arról nem is beszélve, hogy a korosztályon belül nagy népszerűségnek örvendenek a különféle celebek és sztárok által piacra dobott parfümök is, hiszen ezek divatosak, aktuálisak és általában megengedhető áron jó minőséggel rendelkeznek.

25-35

A javában húszas és harmincas éveiket élők – túllépve a tinédzserkor vadságán és a feltűnő, kissé ’magamutogató’ aromákon – inkább az önállóság, az egyediség vagy éppen az alkalomhoz illő hangulat kifejezését helyezik előtérbe, mindezt saját egyéni ízlésüknek megfelelően. Ekkor már a saját kereset miatt hajlamosabb az ember a drágább illatok között is nézelődni, arról nem is beszélve, hogy a viselt illat nem csak saját személyiségünk megtestesítője kell, hogy legyen, de le kell nyűgöznie a velünk szemben ülő interjúztatót, a főnököt, a vevőt vagy éppen az ellenkező nem képviselőit. Éppen ezért ízlésünk szofisztikáltabbá, keresésünk tudatosabbá válik. A hölgyek szívesen választanak inkább a virágos vagy citrusos illatok önbizalmat, esetleg a virágos- fás aromák csáberőt kölcsönző palettájáról, míg a férfiak között hódítanak a citrusos-fás, frissességet és energiát sugárzó illatok.

 

35-50

A harmincas-negyvenes éveit élő egyén legtöbbször már tudja, mit akar, hova szeretne elérni, és mit ért el idáig. Tisztában leszünk önmagunkkal, és kompromisszumok helyett az igazán tökéletes illatot keressük – méghozzá minden évszakra, mert arra azért még sokan nem vagyunk hajlandóak, hogy egyetlen parfüm mellett tegyük le voksunk. A hölgyek választása eltolódik a keletiesebb, virágos illatok felé, míg az idő múlásával egyre sármosabbá váló urak továbbra is lehengerlő önmagukként szeretnének megjelenni, így ekkor sokan voksolnak a kellemesen fás, de fiatalos, fűszeres aromákat is tartalmazó parfümökre.

 

50+

Ötven év felett sokan életünk teljességében érezzük magukat: a karrier már rendben van, a gyerekek felnőttek, mi pedig tisztában vagyunk minden preferenciánkkal, és nem félünk felvállalni azokat. Mind a férfiak, mind a nők számára általában ilyenkor érkezik el az ideje egy valóban védjeggyé váló parfüm kiválasztásának, és a győztes többnyire az igazi nagy klasszikusok közül kerül ki. Mindazonáltal érdemes odafigyelni a választáskor, hiszen korunk ellenére életmódunk, megjelenésünk, stílusunk miatt fontos, hogy a kiválasztott illat ne öregítsen – végtére is szinte mindennap viselni fogjuk.

Forrás: Activebeauty