Traktor fajták: mi szerint lehet őket csoportosítani?
2023-08-08  /  Szerző:   /   Ajánló

A traktorokat többféle méretben, típusban és célra kínálják, ezért legtöbbször ezek alapján történik meg a csoportosításuk. Az elmúlt évtizedekben az ipari, valamint a mezőgazdasági technológia fejlődésével nagyon sok fajta traktort gyártanak és értékesítenek, ezért számtalan egyéb módon is lehet őket csoportosítani.


Most nézzük meg, hogy melyek a főbb szempontok:

Méret szerint. Általában először a méretük szerint osztályozzák a traktorokat. Kisméretű, közepes méretű és nagyméretű traktorokat különböztethetünk meg. A kisebb méretűeket általában a kertekben vagy a kisebb területeken lehet hatékonyan alkalmazni, mint például egy gyümölcsösben. A közepes méretűekkel gyakorta találkozhatunk a szántóföldeken vagy egyéb mezőgazdasági területeken. A nagyméretű traktorokat már a nagyobb mezőgazdasági területeken érdemes használni, valamint a különféle ipari munkák során.

Használat szerint. A traktorokat használat szerint is szokták csoportosítani, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen feladatok elvégzésére kívánjuk beszerezni. Földművelés, aratás, vetés, amelyekhez a leggyakrabban használják, de jól teljesítenek az építőipar különféle területein is, amikor különféle földmunkákat kell elvégezni vagy nehezebb tárgyakat, berendezéseket felemelni. Az erdei traktorokat kifejezetten az erdészeti munkákhoz készítik, amikor is erdőtelepítéskor vagy fakitermeléskor jön jól a gépi segítség. Ezen felül az ipar számára gyártott traktorok között is szétnézhetünk, amelyek például szállításra vagy a kitermelt anyagok mozgatására alkalmasak.

Hajtás szerint megkülönböztetünk kerék és lánctalpas traktorokat. A kerekekkel rendelkező traktorokkal sokkal könnyebb a manőverezés, míg a lánctalpas változat a nehezebb terepeken nyújthat hathatós segítséget, akár erősen lejtős területeken is.  A Novara weboldala alapján a rendeltetés és a járószerkezet fajtája szerint is csoportosíthatók a traktorok.

Teljesítmény alapján szintén széles választékra bukkanhatunk. Általában lóerőben adják meg a teljesítményt, amely lehet kisméretnél például 20 lóerő, közepes teljesítménynél 40, illetve 100 lóerő közötti és nagyméretnél pedig a több száz lóerős traktorok sem ritkák.

Különleges célokra tervezett traktorok is elérhetők, amelyeket valamilyen speciális feladat elvégzésére lehet használni. Ez lehet egy szőlészeti traktor, amikor a szőlőben történő munkákat kell elvégezni, de ide sorolhatjuk a talajlazító traktorokat is, amelyeket ahogy a neve is jelzi, a talaj meglazítására lehet használni. Ezen felül vásárolhatunk permetező traktorokat, amelyeknek a növényvédelemben vehetjük nagy hasznát.

A fentiek szerint könnyedén átláthatjuk, hogy számtalan módon lehet csoportosítani a traktorokat és igen széles választék áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy minden típusú mezőgazdasági vagy egyéb munkát könnyedén elvégezhessünk segítségükkel. A hajtás mód, a teljesítmény, a méret, a speciális területek szerint kedvünkre válogathatunk a kínálatból. Természetesen a vásárlást emellett nagyban befolyásolhatják az árak, hiszen nem biztos, hogy rendelkezünk azzal a keretösszeggel, amely a számunkra megfelelő traktor megvásárlását teszi lehetővé. Ilyenkor érdemes több helyről is ajánlatot kérni, hátha szerencsénk lesz és mégis a legjobban kihasználható gépet tudjuk majd megvásárolni.