Török buggyantott tojás házi pitával
2025-07-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A tojáshoz:

30 dkg görög joghurt

1 csokor kapor

20 db mentalevél

2 gerezd fokhagyma

4 tojás

2 ek. ecet

4 ek. vaj

1 tk. chilipehely

1 tk. füstölt paprika

A pitához:

½ csomag szárított élesztő

2 dl langyos víz

35 dkg liszt

1 tk. só

1 tk. cukor

1 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A pitához az élesztőt a langyos vízben elkeverjük, és állni hagyjuk kb. 5 percig. A lisztet, és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az olívaolajat, végül hozzáöntjük az vizet az élesztővel. A tésztát bedagasztjuk, gömböt formázunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.

A gömböket fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A gömböket a kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan meghintjük őket liszttel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 5-8 perc alatt kisütjük.

A kaprot, a mentát leöblítjük, felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A joghurtot összekeverjük a kaporral, a mentával, a fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük.

Nagy lábasban bő vizet forralunk, majd hozzáadjuk az ecetet. Kanállal örvényt kavarunk a víz közepébe, ebbe ütjük egyenként a tojásokat, és tojásonként 3 percig főzzük őket. Szűrőkanállal kiemeljük.

Lábasban megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a chilipelyhet, valamint a paprikát. Tálaláshoz a joghurtot egy tálba tesszük, a tetejére jönnek a tojások, majd meglocsoljuk a chilis vajjal, és megszórjuk apróra vágott menta levelekkel. Házi pitával tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva