Török buggyantott tojás házi pitával
Hozzávalók 4 személyre
A tojáshoz:
30 dkg görög joghurt
1 csokor kapor
20 db mentalevél
2 gerezd fokhagyma
4 tojás
2 ek. ecet
4 ek. vaj
1 tk. chilipehely
1 tk. füstölt paprika
A pitához:
½ csomag szárított élesztő
2 dl langyos víz
35 dkg liszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A pitához az élesztőt a langyos vízben elkeverjük, és állni hagyjuk kb. 5 percig. A lisztet, és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az olívaolajat, végül hozzáöntjük az vizet az élesztővel. A tésztát bedagasztjuk, gömböt formázunk belőle, és 6 egyenlő részre osztjuk.
A gömböket fóliába csomagolva 30 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A gömböket a kb. 5 mm vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan meghintjük őket liszttel, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 5-8 perc alatt kisütjük.
A kaprot, a mentát leöblítjük, felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A joghurtot összekeverjük a kaporral, a mentával, a fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük.
Nagy lábasban bő vizet forralunk, majd hozzáadjuk az ecetet. Kanállal örvényt kavarunk a víz közepébe, ebbe ütjük egyenként a tojásokat, és tojásonként 3 percig főzzük őket. Szűrőkanállal kiemeljük.
Lábasban megolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a chilipelyhet, valamint a paprikát. Tálaláshoz a joghurtot egy tálba tesszük, a tetejére jönnek a tojások, majd meglocsoljuk a chilis vajjal, és megszórjuk apróra vágott menta levelekkel. Házi pitával tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva