Tejberizses-csokis rétes
2025-08-16  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 8 szelethez

Az alaphoz:

15 dkg rizs

5 dkg vaj

10 dkg kristálycukor

7 dl tej

4 tojás szétválasztva

1 citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

4 db réteslap

10 dkg csokoládé

A kenéshez:

10 dkg vaj

1 ek. tejföl

1 tojás

A szószhoz:

10 dkg étcsokoládé

1 dl habtejszín

2 dkg vaj

1 ek. cukor

1 tk. vaníliaaroma

Elkészítés:

A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a rizst, puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. A vajat, a tojássárgájákat habosra keverjük, citromhéjat reszelünk bele és beleforgatjuk a kihűlt tejberizsbe. A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a krémbe.

Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tejföllel, megkenjük vele egyenként a réteslapokat. Kettőt-kettőt egymásra helyezünk, és édes morzsával meghintjük. Ráhelyezzük a tölteléket, majd a tetejére csokoládé darabokat tördelünk. A tésztát a töltelékkel feltekerjük (2 oldalát 2cm-re behajtjuk), sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tojással megkenjük, és a sütőben 15-20 percig sütjük.

A szószhoz a csokit edénybe tördeljük, ráöntjük a tejszínt, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Simára keverjük, beletesszük a vaníliaaromát is. Tálaláskor a rétest megszórjuk porcukorral és meglocsoljuk a szósszal.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva