Tejberizses-csokis rétes
Hozzávalók 8 szelethez
Az alaphoz:
15 dkg rizs
5 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
7 dl tej
4 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
4 db réteslap
10 dkg csokoládé
A kenéshez:
10 dkg vaj
1 ek. tejföl
1 tojás
A szószhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín
2 dkg vaj
1 ek. cukor
1 tk. vaníliaaroma
Elkészítés:
A tejet a cukorral felforraljuk, belekeverjük a rizst, puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. A vajat, a tojássárgájákat habosra keverjük, citromhéjat reszelünk bele és beleforgatjuk a kihűlt tejberizsbe. A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük és óvatosan belekeverjük a krémbe.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük a tejföllel, megkenjük vele egyenként a réteslapokat. Kettőt-kettőt egymásra helyezünk, és édes morzsával meghintjük. Ráhelyezzük a tölteléket, majd a tetejére csokoládé darabokat tördelünk. A tésztát a töltelékkel feltekerjük (2 oldalát 2cm-re behajtjuk), sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, tojással megkenjük, és a sütőben 15-20 percig sütjük.
A szószhoz a csokit edénybe tördeljük, ráöntjük a tejszínt, felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a cukrot. Simára keverjük, beletesszük a vaníliaaromát is. Tálaláskor a rétest megszórjuk porcukorral és meglocsoljuk a szósszal.
Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva