Szezámos tofu őszi zöldségekkel
2024-10-12  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A tofuhoz:

-1 csomag tofu (25 dkg)

-1 tojás

-10 dkg szezámmag

-3 ek. olaj a sütéshez

A körethez:

-20 dkg barna rizs

-1 kisebb fej karfiol

-20 dkg kelbimbó

-1 fej brokkoli

-2 ek. vaj

-5 dkg retekcsíra

-1 dl zöldségleves (1 kockából)

-½ csomag finomra vágott petrezselyem

Elkészítés:

A körethez a rizst mélyebb edényben lepirítjuk, sózzuk, majd 4 dl forró vízzel felöntjük, lefedjük és 20 percen keresztül takarékon pároljuk. Közben megtisztítjuk a zöldségeket, kisebb darabokra vágjuk, majd forró sós vízben megpároljuk először a karfiolt, majd a kelbimbót utána a brokkolit. Leszűrjük.

Serpenyőben a vajat felhevítjük. Beledobjuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a levessel és 1 percen keresztül pároljuk.

A tofut 8 egyenlő részre felvágjuk. A tojást felverjük a szezámmaggal. Felforrósítjuk az olajat. A tofuszeleteket belemártjuk a szezámmagos tojásba és a forró olajban mindkét oldalát kb. 2 percig pirítjuk (óvatosan fordítsuk meg), amíg szép aranybarna lesz. Tányérra tesszük, a rizst és a zöldséget a tofu mellé helyezzük. Megszórjuk a retekcsírával és a petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk!

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: azonnal