Szendvicspanel tető családi házra? Ezek a felszerelés lépései
2024-06-24  /  Szerző:   /   Ajánló

Mielőtt pontosan belemennénk a felszerelésbe, nézzük meg, hogy miért olyan előnyösek ezek az építőanyagok, ha új családi házunk felépítéséről van szó.

Mi pontosan a szendvicspanel és mire alkalmazhatjuk?

A szendvicspanel egy előre legyártott építőanyag, amely roppant egyszerűen beépíthető és emellett tökéletes hőszigetelő tulajdonsággal is bír. Könnyű, illetve nehézszerkezetes épületekhez, hőszigetelésként, burkolatként vagy akár térelválasztásra is tökéletesen alkalmasak. Ez a nagyszerű építőanyag nem véletlenül lesz egyre népszerűbb, hiszen felhasználási módjai végeláthatatlanok.


Miből készülnek a panelek?

A többrétegű panelek előre legyártott elemekből állnak. Belül található meg a mag és a töltet, kívülről pedig a borító. A belső réteg felel a zaj-, és a hőszigetelésért. A gyártás többféle anyagból is kivitelezhető, így felhasználhatnak PIR, azaz polizocianurát habot, PUR, azaz poliuretán habot és KGY, azaz kőzetgyapotot is. Ezek közül a kőzetgyapotnak van a legjobb hangszigetelő tulajdonsága, így, ha a beltérre szánjuk elválasztóként, akkor ezt a típust válasszuk ki. A külső része általában acélból készül.

Milyen előnyei vannak?

Már az anyagösszetételből is sejteni lehet, hogy nagyon sok előnyös tulajdonsága van, és emiatt a modern építőiparban előszeretettel alkalmazzák.

Mivel kistömegű, ezért már egy meglévő szerkezeti elemhez is könnyedén hozzá lehet rögzíteni, hiszen a teherbírás ezt lehetővé teszi. A gyártáskor felhasznált innovatív ragasztási eljárásnak köszönhetően terheléskor igen ellenállóak.

A korrózióálló anyagokból készülő panelek akár méretre is legyártathatók, így selejttel nem kell számolnunk.

A panelek eltérő magvastagsággal rendelkeznek, így mindenki a saját igényeinek megfelelő építőanyagot választhatja ki.

Ma már nagyon sokan ezekkel szigetelik le a házakat, hiszen több színben is elérhetők, így nem kell foglalkozni a homlokzat festésével sem. A költségtakarékos megoldást egyre több építkezésen vetik be, hiszen ma már egyre drágábbak a hagyományos építőanyagok.

Akik az éghetősége miatt aggodnak, el is hessegethetik ezeket a negatív gondolatokat, hiszen a szendvicspaneleket bevizsgálják és tűzvédelmi besorolással is ellátják.

Az energiahatékony anyag kedvező, mert nyáron sokkal hűvösebbek az otthonok ezért nem szükséges a klímát egész nyáron üzemben tartani. Télen kellemes meleget tartanak fent az otthonokban, ezért sokkal kevesebbet kell majd fűteni.

A panelekhez a gyártók kiegészítő elemeket is kínálnak, így például rögzítő elemeket, a tömítéshez szükséges profilokat és élhajlított elemeket is. Ez a lépés sem maradhat el a szendvicspanelek felszerelésénél.

A panelek felszerelése

A szendvicspanelek felszerelése szakértelmet igényel, ezért mi magunk ne nagyon vágjunk bele a feladatba. Első körben a szerkezetet kell alaposan megvizsgálni, hogy kiderüljön a paneleket hogyan lehet biztonságosan felrögzíteni. Ezután ki kell választani a szükséges rögzítőket. Magukat a paneleket csavarokkal rögzítik, de pár esetben speciális rögzítőrendszerre is szükségünk lehet.