Rakott karfiol sült ananásszal
2024-09-19  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

A rakottashoz:

-50 dkg karfiol

-35 dkg burgonya

-1 gerezd fokhagyma

-1 vékony szál póréhagyma

-1 csokor petrezselyem

-10 dkg vaj

-2 ek. liszt

-6 dl tej

-1 erőleveskocka

-10 dkg reszelt sajt

A sült ananászhoz:

-ízlés szerint chilipaprika

-1 friss ananász

-1 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük, majd alaposan leöblítjük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd a karfiollal együtt leforrázzuk. Amikor kész, lecsepegtetjük és a burgonyát kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és összezúzzuk, a pórét pedig szintén megtisztítjuk és felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprítjuk.

A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd megfuttatjuk benne a fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belemorzsoljuk az erőleveskockát is. Hozzáadjuk a póréhagymát, a petrezselymet, a sajtot, az olívaolajat.

A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő, egy tűzálló tálat pedig kikenünk olajjal. A sajtos öntetet összeforgatjuk a karfiollal és a burgonyával, majd az egészet az előkészített tálba simítjuk. Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

A chilit és az ananászt megtisztítjuk, majd a chiliből a magokat eltávolítjuk, az ananászból pedig kivágjuk a fás részeket. Az olívaolajat felmelegítjük, majd az ananász mindkét oldalát karamellizáljuk benne. Közben ízlés szerint megszórjuk a chilivel. Amikor kész, a rakott karfiolt a sült ananásszal tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva