Rakott karfiol sült ananásszal
Hozzávalók kb. 4 adaghoz
A rakottashoz:
-50 dkg karfiol
-35 dkg burgonya
-1 gerezd fokhagyma
-1 vékony szál póréhagyma
-1 csokor petrezselyem
-10 dkg vaj
-2 ek. liszt
-6 dl tej
-1 erőleveskocka
-10 dkg reszelt sajt
A sült ananászhoz:
-ízlés szerint chilipaprika
-1 friss ananász
-1 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedjük, majd alaposan leöblítjük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd a karfiollal együtt leforrázzuk. Amikor kész, lecsepegtetjük és a burgonyát kisebb darabokra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és összezúzzuk, a pórét pedig szintén megtisztítjuk és felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük és felaprítjuk.
A vajat felmelegítjük egy serpenyőben, majd megfuttatjuk benne a fokhagymát. Megszórjuk a liszttel, világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belemorzsoljuk az erőleveskockát is. Hozzáadjuk a póréhagymát, a petrezselymet, a sajtot, az olívaolajat.
A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő, egy tűzálló tálat pedig kikenünk olajjal. A sajtos öntetet összeforgatjuk a karfiollal és a burgonyával, majd az egészet az előkészített tálba simítjuk. Az előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
A chilit és az ananászt megtisztítjuk, majd a chiliből a magokat eltávolítjuk, az ananászból pedig kivágjuk a fás részeket. Az olívaolajat felmelegítjük, majd az ananász mindkét oldalát karamellizáljuk benne. Közben ízlés szerint megszórjuk a chilivel. Amikor kész, a rakott karfiolt a sült ananásszal tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva