Őszi desszertek
Sült alma dióval töltve
Hozzávalók (2 adag):
-2 nagyobb alma
-2 ek darált dió vagy mandula
-1 tk méz (vagy kókuszvirágcukor/ datolyaszirup, stb)
-1 kk fahéj
-1 csipet szerecsendió
Elkészítés: Az almákat alaposan megmossuk, a magházukat kivájjuk. A diót összekeverjük a fahéjjal, szerecsendióval és mézzel, majd a tölteléket a kivájt almák belsejébe kanalazzuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg az alma megpuhul és illatos lesz.
Krémes sütőtökös zabkása
Hozzávalók (2 adag):
-70-80 g zabpehely
-300 ml tej / növényi ital
-200 g sült sütőtök püré
-2 tk méz vagy juharszirup
-1 tk fahéj
-2-2 ek apróra vágott dió vagy tökmag
-1-1 kocka 70%-os étcsoki (elhagyható)
Elkészítés: A zabpelyhet a tejben puhára főzzük, majd hozzá keverjük a sütőtökpürét, a mézet és a fahéjat. Tálalás előtt megszórjuk a dióval vagy tökmaggal, és rátördeljük az étcsokit.
Gesztenyés-csokoládés pohárdesszert
Hozzávalók (2 adag):
-200 g főtt, natúr gesztenye vagy gesztenyepüré (cukormentes)
-150 g natúr görög joghurt
-1 ek kakaópor (cukrozatlan)
-1 tk méz vagy datolyapaszta
-1 tk vaníliakivonat
Tetejére: reszelt étcsokoládé vagy pirított mandula
Elkészítés: A gesztenyét villával összetörjük és összekeverjük a joghurttal, amiben előzetesen simára kevertük a kakaóport, a mézet és a vaníliát. Poharakba kanalazzuk, majd a tetejére étcsokoládét reszelünk vagy mandulával díszítjük. (De a fagyasztott meggy darabok is jól állnak ennek a desszertnek, vagy esetleg meggyből készült szósz.)