Őszi desszertek
2025-09-30  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Sült alma dióval töltve

Hozzávalók (2 adag):

-2 nagyobb alma

-2 ek darált dió vagy mandula

-1 tk méz (vagy kókuszvirágcukor/ datolyaszirup, stb)

-1 kk fahéj

-1 csipet szerecsendió

Elkészítés: Az almákat alaposan megmossuk, a magházukat kivájjuk. A diót összekeverjük a fahéjjal, szerecsendióval és mézzel, majd a tölteléket a kivájt almák belsejébe kanalazzuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg az alma megpuhul és illatos lesz.

Krémes sütőtökös zabkása

Hozzávalók (2 adag):

-70-80 g zabpehely

-300 ml tej / növényi ital

-200 g sült sütőtök püré

-2 tk méz vagy juharszirup

-1 tk fahéj

-2-2 ek apróra vágott dió vagy tökmag

-1-1 kocka 70%-os étcsoki (elhagyható)

Elkészítés: A zabpelyhet a tejben puhára főzzük, majd hozzá keverjük a sütőtökpürét, a mézet és a fahéjat. Tálalás előtt megszórjuk a dióval vagy tökmaggal, és rátördeljük az étcsokit.

Gesztenyés-csokoládés pohárdesszert

Hozzávalók (2 adag):

-200 g főtt, natúr gesztenye vagy gesztenyepüré (cukormentes)

-150 g natúr görög joghurt

-1 ek kakaópor (cukrozatlan)

-1 tk méz vagy datolyapaszta

-1 tk vaníliakivonat

Tetejére: reszelt étcsokoládé vagy pirított mandula

Elkészítés: A gesztenyét villával összetörjük és összekeverjük a joghurttal, amiben előzetesen simára kevertük a kakaóport, a mézet és a vaníliát. Poharakba kanalazzuk, majd a tetejére étcsokoládét reszelünk vagy mandulával díszítjük. (De a fagyasztott meggy darabok is jól állnak ennek a desszertnek, vagy esetleg meggyből készült szósz.)