Mitől roppan a csokoládé?
2022-04-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?

Nemcsak a kávé íze függ attól, hogy hol termett az eredetileg apró cseresznyeszínű piros bogyó, de a kakaócserje termésének zamata is függ a termőhelyétől – derült ki egy tájékoztatón.

 

A kakaócserje termőhelye számára magas páratartalom, rengeteg eső meleg és árnyék szükséges. A “kakaóöv” az északi és a déli szélesség 20. foka közötti terület.

A növénynek három alfaja van – hangzott el egy csokoládémester előadásán a közelmúltban. A Criollóból készülő csokoládé gyümölcsös és tejszínes ízű, nem keserű. A világon a legnagyobb mennyiségben termesztett Forastero íze nem túl jellegzetes, inkább kesernyés. A Trinitario fajtából gyártott csokik gazdag, komplex fűszeres zamatúak és kicsit savas hatásúak.

A csokoládékészítésnek hosszú történelme van – az évszázadok folyamán sok feltaláló tette még finomabbá a mára hatalmas mennyiségben gyártott édességet. Az 1800-as években egy svájci csokoládégyáros, Henri Nestlé saját találmányát, a tejport keverte a kakaómasszához, így született meg a tejcsokoládé.

Ahhoz, hogy roppanjon és fényes legyen a csoki, sokáig kell gyúrni és keverni, azaz konsírozni – ezt Rodolphe Lindt alkalmazta először. A konsírozás után jön a formába öntés, a temperálás, majd a csomagolás és pihentetés.


A csokoládékóstolás is ugyanolyan szakértelmet követel, mint a bor- vagy kávékóstolás. A szakemberek szerint a csokoládék kóstolását először mindig a legalacsonyabb kakaótartalmúval ajánlatos kezdeni, és így haladni a több kakaót tartalmazó felé, mivel fordítva az alacsonyabb kakaótartalmú csokoládék szinte élvezhetetlennek tűnnének.

Jelenleg minden komoly gyártó termőhelyek szerint válogatott táblákat készít. Emellett egyre nagyobb divat a vanília kihagyása. Megjelentek az első, 100 százalékos csokoládétáblák és a magas kakaótartalmú tejcsokoládék.

 A német kultúrkörben hódítanak leginkább a szokatlan töltetű – például cékla, mustár vaddisznótöpörtyűvel töltött csokoládék. Új trend a biocsokoládék kedveltsége. Az amerikai és a latin kultúrkörben a tiszta csokoládé ízű táblák a legkeresettebbek – derül ki a világ egyik legnagyobb kávé és csokoládégyártó cégének a közleményéből.

Forrás: Életmódcentrum