Mit tesz a csalán a rózsákkal?
2023-06-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A kiskertben, de az erkélyeken is érdemes házi szerekkel küzdeni a rózsákon megtelepedett rovarok ellen. Először csak egyik növény néhány levelén próbáljuk ki a nekünk tetsző rovarűző módszert. Amennyiben hatásosnak ítéljük, akkor az összes rózsánkat megtisztíthatjuk a kártevőktől.

Hangyák ellen:

A levéltetvek által termelt édes nedv vonzza a rózsatövekhez a hangyákat. A rózsatövek közelébe helyezzünk el pár láda vagy cserép muskátlit. Szagos leveleikkel messze űzhetik a hangyákat. Sok kiskertben a majoránnát és a levendulát éppen azért ültetik a rózsák mellé, hogy erős aromája távol tartsa a kártevőket. Hallottunk olyan módszerről is, amely szerint 2 napra páfránylevelet kell áztatni vízbe, majd az oldatot a rózsák gyökeréhez juttatni.

Tetvek ellen:

a) Amíg csak a növény kisebb területén van tetű egyszerűen metsszük ki azt a részt. Megkísérelhetjük, ha csak néhány erősebb hajtáson észlelünk kártevőket, hogy erős vízsugárral leverjük őket.

b) A csalános főzet hatékonyságára sokan esküsznek. Erős, csalánteához hasonló házi szert kell készíteni. Lehet leforrázni és lassan kihűteni, de jó, ha langyos vízben egy napi áztatjuk a csalánt. A leszűrt lével permetezzük be a rózsák tetves részeit.

c) Szappanból vagy mosószappanból egy kiskanálnyi mennyiséget reszeljünk le és oldjuk fel fél liter vízbe, ha bevállaljuk ez a módszert. Sokan hisznek benne, hogy ez a permet rendbe hozza az addig tetvekkel teli rózsákat.

d) Van, aki többször próbálta a beáztatott csalán és a mosószappanos víz keverékét. Évente háromszor mosta át őket ezzel a szerrel és a tetűnek nyoma sem maradt virágain.

Melyik napszakban permetezzünk?

Reggel a harmat felhígíthatja a hatóanyagot, késő este pedig a nedvesség penészedést hozhat a növényeink levelére. A késő délután a legjobb időpont a tetvek elleni oldatok kispriccelésére. Csak mikor már nem süt a nap a rózsákra, akkor permetezzünk. Ugyanis, ha napfényben tennénk ezt, akkor a folyadék vízcseppjei felerősíthetnék a napsugarak hatását és megégnének a rózsák levelei.