Mission: Impossible Leszámolás Első Rész
2023-07-11  /  Szerző:   /   Ajánló

2020. szeptember 6-án, a Mission: Impossible Leszámolás Első Rész első forgatási napján Tom Cruise motorral leugratott egy hegy tetejéről. Pontosabban egy testreszabott Honda CRF 250-essel ugratott le egy hatalmas rámpáról a norvég Helsetkopen-hegy tetején, ami egy 1200 méter magas meredek szikla. Aztán zuhanni kezdett az alatta tátongó mélységbe, és a talajtól csupán 150 méterre nyitotta ki ejtőernyőjét.

Amikor földet ért, Christopher McQuarrie rendező és a film színészeinek kis csapata megkönnyebbülten lélegzett fel a videósátor biztonságában, ahonnan figyelemmel kísérték a felvétel alakulását. Aztán Tom Cruise összeszedelőzködött, és még hétszer végrehajtota a mutatványt, hogy biztosan tökéletes legyen a felvétel.

„Valahányszor leugrattam a rámpáról, veszélyes volt. Az életemet kockáztattam. De azért minimálisra akartuk csökkenteni a kockázatot – magyarázza Cruise. – Van egy mondás nálunk a Mission: Impossible filmekben: Ne a biztonságra gyúrj. Légy kompetens.” Ezt természetesen annak a ténynek a tudatában állíthatja, hogy a produkció készítésének minden egyes mozzanatát rendkívül körültekintően gyakorolják be, és mindig ügyelnek a szigorú biztonsági intézkedések betartására.

A kaszkadőrmutatvány minden tekintetben Cruise pályafutásának legveszélyesebb vállalkozása volt – ami sokatmondó tény, ha figyelembe vesszük, hogy korábban is szó szerint nyaktörő látványosságok felvonultatásával szegezte székbe a közönséget.

A Mission: Impossible Leszámolás Első Rész kétségtelenül a tetőpontja mindannak, amit Tom Cruise megtanult négy évtizedes pálafutása alatt. Mindvégig a tökélyre törekedett, lett légyen szó bármilyen szakmáról, feladatról.

„Így éltem az egész életemet – mondja Cruise. – Már gyerekkoromban pénzkereső lettem, merthogy nem voltunk jól eleresztve anyagilag, így korán meg kellett tanulnom, hogyan kell igazán jól füvet nyírni. A filmjeimben pedig azt tanultam meg, hogyan kell helikoptert vezetni, csúcsforgalomban veszett sebességgel szlalomozni, kiugrani egy repülőgépből vagy elrugaszkodni egy hegy tetejéről. Minden ilyen alkalommal ugyanarra a hozzáállásra van szükség részemről.”

A mostani film esetében Cruise nem csupán arra vállalkozik, hogy újabb halálmegvető mutatvánnyal tolja még kijjebb önnön határait. A Mission: Impossible sorozat történetében először határozták el, hogy egy epizódot két részben tárjanak a közönség elé: a Mission: Impossible Leszámolás Második Rész bemutatója a tervek szerint 2024. júniusában lesz.

A Mission: Impossible Leszámolás Első Rész természetesen folytatja a hagyományt, és a már meglévő hősök irigylésre méltó csapatához új, lenyűgöző karakterek csatlakoznak.

Kitűnő példa erre a Hayley Atwell által játszott Grace. McQuarrie, aki úgy jellemzi a karaktert, hogy „kívülálló, akiben a természet nyers ereje öltött testet”, már azóta szerződtetni akarta a színésznőt valamelyik filmjébe, hogy látta őt Londonban a The Pride című darabban.


A történet

Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapata az eddigi legveszélyesebb küldetésükbe vágnak bele: meg kell találniuk egy félelmetes, az egész emberiséget fenyegető új fegyvert, mielőtt rossz kezekbe kerülne. Miközben a jövő irányítása és a világ sorsa a tét, és Ethant a múltja sötét erői kezdik el körülvenni, beindul a halálos hajsza a Föld körül. Egy rejtélyes, korlátlan hatalommal bíró ellenséggel szembesülve Ethan arra kényszerül, hogy belássa, semmi lehet fontosabb ennél a küldetésnél – még azok élete sem, akik számára a legtöbbet jelentenek…


Bemutató: 2023. július 13.