Mennyibe kerül most a lézeres látásjavítás?
2021-12-02  /  Szerző:   /   Ajánló
Manapság óriási népszerűségnek örvend a lézeres látásjavítás, hiszen a segítségével búcsút mondhat a szemüveg vagy a kontaktlencse viselésének. Az operáció során a szem fénytörését változtatják meg speciális módszerrel. A beavatkozás ma már rutinműtét, abszolút fájdalommentes és a két szem vonatkozásában összesen mintegy 5-15 percet vesz igénybe. Gyors megoldást jelent a szem működésének optimalizálása érdekében.


A lézeres látásjavítás elvégzésének feltételei

A beavatkozás azonban nem végezhető el mindenki esetében. Az operálni kívánt személynek 18 év felettinek és alapvetően egészségesnek kell lennie. Fontos továbbá, hogy a lézeres látásjavítás csak -12,00 és -0,75, valamint +0,75 és +6,00 dioptria között végezhető el, ettől eltérő érték esetén nem javasolt. A feltételek fennállásáról a műtét előtti ingyenes alkalmassági vizsgálat során győződik meg a szemész orvos. Ekkor tájékoztatást kaphat a műtét részleteiről, a gyógyulási folyamatról és az operáció lehetséges eredményeiről, kimeneteléről is.

Látásjavító műtétek típusai

Ma már számos típusa létezik a lézeres látásjavításnak, ám mind a modern technológia alkalmazásával és a fájdalommentes eljárás, valamint a kiváló látásélesség ígéretével várja a pácienseket.  A hagyományos, lézeres szemműtéten túl ma már az érintésmentes, egylézeres felszíni kezeléssel és az egy- vagy kétlézeres lebenyes eljárásokkal is találkozhat. Ezek között a leginkább szembeötlő különbség a gyógyulási idő és az utógondozás (műtétet követő szemcsepegtetés) hosszában és természetesen az árban fedezhető fel. A legmodernebb beavatkozást követően akár már másnap lehet vezetni és kisebb terhelés mellett dolgozni is.

A lézeres látásjavítás ára igen változatos képet mutat, a hagyományos műtétek már 270.000 Ft-tól elérhetőek a két szem vonatkozásában, míg a legújabb, femto lézeres műtét is épp, hogy meghaladja az 500.000 Ft-ot. A lézeres szemműtét árak összehasonlítását több weboldal segítségével is megteheti. 

Az ár szemrevételezésekor azonban érdemes kiemelni, hogy egy ilyen innovatív megoldás valóban hosszútávra szól. A szemüveg- és a kontaktlencseviselés költségeinek pedig búcsút mondhat egy ilyen operációt követően. Ráadásul a lézeres látásjavítás költségei kamatmentes részletekben is kiegyenlíthetőek, lehetővé téve ezzel a lehetőség kihasználását azok számára is, akiknek nem áll rendelkezésükre egészében a teljes összeg.

Az eljárás kiválasztását számos tényező vizsgálata segíti. A műtéti módszer ugyanis függ a szem anatómiai adottságaitól, a fénytörési hiba mértékétől, a páciens korától, életvitelétől és egyéni igényeitől is.

Teendők lézeres látásjavítás után

Bármely típusú eljárás mellett is teszi le a voksát, fontos, hogy a műtétet követően néhány napig törekedjen a pihenésre, védje szemeit a káros környezeti hatásoktól, a felépülés és tartós eredmény érdekében alkalmazza az előírt szemcseppet, napsütés esetén pedig viseljen 100% UV-védelemmel bíró napszemüveget. Kis idő elteltével azonban visszatérhet régi életéhez immár tökéletesen éles látással.