Máktorta szilvaöntettel
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
-6 tojás
-1 citrom
-12 dkg Koronás Kristálycukor
-3 ek. méz
-1 csipet őrölt fahéj
-15 dkg darált mák
-4 ek. szilvalekvár
-a forma kikenéséhez vaj és liszt
-porcukor a torta szórásához
Az öntethez:
-50 dkg mélyhűtött magozott szilva
-10 dkg cukor
-0,5 dl rum
-2 csipet őrölt fahéj
-1 tk. étkezési keményítő
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A cukor felét habosra keverjük a tojások sárgájával, beletesszük a mézet, a fahéjat, a citromhéjat. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ha elég kemény, belekeverjük a mákot és a kikevert sárgáját, de nagyon óvatosan, nehogy összetörjön a hab. A formába töltjük, és a sütőben 15 percig sütjük. (Érdemes tűpróbát végezni, tűvel megszúrni a közepét, és ha nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A sütőből kivéve tálcára borítjuk a tortát, és kihűtjük.
A hideg tortalapot vízszintesen felénél elvágjuk, megkenjük a lekvárral, tetejét visszatesszük, és azt megszórjuk porcukorral.
Elkészítjük az öntetet. A szilvát két részre osztjuk. Az egyik felét 3-4 dl vízzel, a cukorral, a rummal és a fahéjjal feltesszük főzni. Amikor jól szétfőtt a szilva, a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és hozzáöntjük a szilvához. Kiforraljuk, leturmixoljuk, majd átszűrjük.
Visszatesszük a szilvapépet a tűzhelyre, és beleforraljuk a szilva másik felét is. Vigyázunk, nehogy szétfőjön. A felszeletelt torta mellé tálaljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 szelet: 288 kcal