Máktorta szilvaöntettel
2024-09-10  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

-6 tojás

-1 citrom

-12 dkg Koronás Kristálycukor

-3 ek. méz

-1 csipet őrölt fahéj

-15 dkg darált mák

-4 ek. szilvalekvár

-a forma kikenéséhez vaj és liszt

-porcukor a torta szórásához

Az öntethez:

-50 dkg mélyhűtött magozott szilva

-10 dkg cukor

-0,5 dl rum

-2 csipet őrölt fahéj

-1 tk. étkezési keményítő

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A cukor felét habosra keverjük a tojások sárgájával, beletesszük a mézet, a fahéjat, a citromhéjat. A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjét, ha elég kemény, belekeverjük a mákot és a kikevert sárgáját, de nagyon óvatosan, nehogy összetörjön a hab. A formába töltjük, és a sütőben 15 percig sütjük. (Érdemes tűpróbát végezni, tűvel megszúrni a közepét, és ha nem ragad rá a tészta, akkor megsült.) A sütőből kivéve tálcára borítjuk a tortát, és kihűtjük.

A hideg tortalapot vízszintesen felénél elvágjuk, megkenjük a lekvárral, tetejét visszatesszük, és azt megszórjuk porcukorral.

Elkészítjük az öntetet. A szilvát két részre osztjuk. Az egyik felét 3-4 dl vízzel, a cukorral, a rummal és a fahéjjal feltesszük főzni. Amikor jól szétfőtt a szilva, a keményítőt kevés vízzel kikeverjük, és hozzáöntjük a szilvához. Kiforraljuk, leturmixoljuk, majd átszűrjük.

Visszatesszük a szilvapépet a tűzhelyre, és beleforraljuk a szilva másik felét is. Vigyázunk, nehogy szétfőjön. A felszeletelt torta mellé tálaljuk, hidegen-melegen egyaránt fogyasztható.

Munka: kb. 20 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

Nehézségi fok: könnyű

1 szelet: 288 kcal