Májgombócok zöldséggel
2025-05-04  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A gombóchoz:

-40 dkg csirkemáj szív nélkül

-2 zsemle

-10 dkg csiperkegomba

-1 kis fej vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-½ csokor petrezselyem

-1 tojás

-1 ek. olívaolaj

A körethez:

-2 kisebb cukkini

-1 nagyobb piros húsú paprika

-2 szál sárgarépa

-1 ek. zsemlemorzsa

-2 ek. vaj

Elkészítés:

A gombóchoz a csirkemájat megmossuk, késsel elkaparjuk vagy ledaráljuk. A zsemléket hideg vízbe beáztatjuk, kinyomkodjuk. A gombát megmossuk, a vöröshagymát, fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A petrezselymet felaprítjuk. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra szeleteljük.

A csirkemájhoz hozzáadjuk a zsemléket, a tojást, a gombát, a vöröshagymát, a fokhagymát és a fele petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük és annyi zsemlemorzsát szórunk hozzá, hogy formálható masszát kapjunk.

Vizes kézzel nagy dió nagyságú gombócokat formázunk belőle, és serpenyőben, az olívaolajon, időnként megforgatva kb. 15 perc alatt pirosra sütjük, hogy a közepe rózsaszínes maradjon.

Az előkészített zöldségeket a gombócok után a serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a maradék petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, és roppanósra pirítjuk. (Ha a zöldségeket nagyobbra vágjuk, a gombócokkal együtt nyársra is húzhatjuk.)

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva