Krumpligombóc leves
2025-06-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A levesalaphoz:

-2 sárgarépa

-1 petrezselyemgyökér

-1 fej vöröshagyma

-2 ek. olaj

-1 tk. pirospaprika

-3 szál zellerlevél

A burgonyagombócokhoz:

-25 dkg főtt áttört burgonya

-3-4 ek. liszt

-1 ek. búzadara

-1 tojás

-2 ek. olaj

-1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A burgonyagombóchoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. A főzőlevet megőrizzük! A leveshez a répát, a zöldséget meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

A hagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk és felengedjük a krumpli főzőlevével, és még annyi vízzel, hogy kb. 1 liter legyen rajta a lé. Beletesszük a zellerlevelet, sózzuk, borsozzuk, és kb. 15 percig főzzük.

A krumplit kihűtjük, összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, megsózzuk, és nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle (kb. 20 darab lesz).

Amikor a zöldségek csaknem készre főttek, a gombócokat is a levesbe tesszük, amikor feljönnek a tetejére, akkor kész.

Munka: kb. 35 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva