Krumpligombóc leves
Hozzávalók 4 személyre
A levesalaphoz:
-2 sárgarépa
-1 petrezselyemgyökér
-1 fej vöröshagyma
-2 ek. olaj
-1 tk. pirospaprika
-3 szál zellerlevél
A burgonyagombócokhoz:
-25 dkg főtt áttört burgonya
-3-4 ek. liszt
-1 ek. búzadara
-1 tojás
-2 ek. olaj
-1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A burgonyagombóchoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, puhára főzzük. A főzőlevet megőrizzük! A leveshez a répát, a zöldséget meghámozzuk, kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
A hagymát az olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, megszórjuk pirospaprikával, sózzuk és felengedjük a krumpli főzőlevével, és még annyi vízzel, hogy kb. 1 liter legyen rajta a lé. Beletesszük a zellerlevelet, sózzuk, borsozzuk, és kb. 15 percig főzzük.
A krumplit kihűtjük, összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a búzadarát, a tojást, az olajat, a felaprított petrezselymet, megsózzuk, és nedves kézzel kis gombócokat formázunk belőle (kb. 20 darab lesz).
Amikor a zöldségek csaknem készre főttek, a gombócokat is a levesbe tesszük, amikor feljönnek a tetejére, akkor kész.
Munka: kb. 35 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva