Így számold ki a kötelező biztosításod díját!
2023-08-09  /  Szerző:   /   Ajánló

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb) mindenkinek meg kell kötnie, viszont lehetőséged van arra, hogy választhatsz a biztosítók különböző ajánlataiból.

A döntést jelentős mértékben megkönnyíti a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kalkulátor, ennek eléréséhez csupán a www.biztoshely.hu linkre kell kattintanod.

Megkönnyíti a döntést a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási kalkulátor, válasz kötelezőt okosan, tudatosan, gyorsan.

Kinek kell kötelezőt kötnie?

Annak, akinek valamilyen gépjárműve van, legyen az személy- vagy teherautó, motorkerékpár, de még a rendszám nélküli robogóra is kötelező megkötni. Továbbá az utánfutóra és lakókocsira is kell ilyen biztosítást kötni, pedig azok nem is gépjárművek.

A kötelező felelősségbiztosítást a 2009. évi LXII. törvény szabályozza és a törvény alapvető célja az, hogy a biztosító helyetted, az általad másoknak okozott kárt térítse meg. Enélkül nem vehetsz részt a közúti forgalomban, mert különben súlyos bírsággal, valamint azzal szembesülhetsz, hogy egy véletlenül okozott kárt neked kell kifizetned. Egy ilyen káresemény költségei pedig igencsak magasak lehetnek.

A biztosítási ajánlatok biztosítónként nagyon eltérőek, ezért is jó lehetőség a kötelező felelősségbiztosítási kalkulátor használata. A díjszámító rendszer kérdéseire kell csak válaszolnod és a szűrés kiadja a legkedvezőbb ajánlatokat.

 

Mitől függ a kgfb díj?

A biztosítás összegét bizonyos kerteken belül a biztosítók határozhatják meg, a díjszámítás alapja a jármű teljesítményéhez (kW), a szerződő életkorához, jogosítványának fennállása szerint változhat. Az alapdíjat szabadon határozzák meg a biztosítók és aztán erre jönnek rá a pótdíjak, illetve ebből vonható le a kedvezmény. Pótdíj felszámítására számíthatsz (hajtóanyag pótdíj) dízelautók esetében, kedvezmény járhat a fizetési ütemezéshez kapcsolódóan – az éves fizetésnél lehet ilyen.

Használatból eredő pótdíjat kell fizetni akkor, ha a jármű taxiként működik, veszélyes anyagot szállító vagy egyéb speciális használat jellemző rá.

Több tényező is meghatározza végül a fizetendő díjat:

            Biztosító alapdíj szabása

            Gépjármű teljesítménye

            Bonus-malus besorolás

            Lakóhely

            Kiegészítő biztosítások

            Biztosító által felajánlott kedvezmények

Természetesen ezeken felül több egyedi szempont is befolyásolhatja a kötelező díjának megállapítását, de a biztosítók elsősorban a kedvezményeknél tudnak egymással versenyezni.

 

A bonus-malus besorolási rendszer

A bonus-malus besorolást azért hozták létre, hogy ha balesetmentesen vezetünk, akkor évről évre a magasabb bónusz fokozatoknak köszönhetően egyre kedvezőbb biztosítási díjat fizessünk, ha viszont balesetet okozunk, akkor a bónusz besorolásban visszalépünk és drágul a kötelező biztosításunk.

A fentiek alapján már látható, hogy az alapdíj és a bonus-malus besorolás jelentős mértékben befolyásolja a kgfb biztosítás díját, azonban érdemes odafigyelned a biztosítók egyedi kedvezményeire is. További kedvezményre adhat lehetőséget, ha kiegészítő biztosítást (például cascot) is kötsz.