HOLDMÚZEUM 1969. - MŰVÉSZET ÉS VILÁGŰR
2019-06-20  /  Szerző:   /   Ajánló A Vasarely Múzeum rendhagyó kiállítással emlékezik meg a holdraszállás 50. évfordulójáról. A tárlat a hidegháború legkiélezettebb időszakában megvalósult, a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon keresztül mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát.

A válogatás az „űrművészet” létrehozására irányuló, fél évszázaddal ezelőtt megfogalmazott elképzelésnek állít emléket. Kevésbé ismert, ugyanakkor ikonikus példákon keresztül dokumentálja a művészek azt a vágyát, hogy a jövőben a földi kötöttségektől megszabadulva az univerzum egy másik pontján, akár a Holdon is bemutathassák alkotásaikat.

Victor Vasarely csak ritkán látható, kozmikus témájú művei mellett többek között felelevenítésre kerül a görög szobrász Vassilakis Takis egy 1960-ban végrehajtott akciója, aminek a során a költő Sinclair Beiles-t képletesen – az első asztronauta, Gagarin utazását megelőzve – az „űrbe lőtte”.

Holdmuzeum

A kiállítás fókuszába a világűrbe került első műalkotásként számon tartott Moon Museum (Holdmúzeum) került. Ez utóbbi, körömnyi méretű tárgy létrehozásában a korszak legjelentősebb New Yorkban élő művészei, köztük Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg és az ötletgazda, Forrest Myers vett részt. A konceptuális gegként értelmezhető mű a NASA egyik alkalmazottja segítségével a holdkompba csempészett példányát az Apollo–12 legénysége 1969. november 19-én juttatta el a Földet kísérő égitestre.

Holdmuzeum

A kiállítás megtekinthető 2019. június 14. - 2019. szeptember 22. között a Vasarely Múzeumban.