Fehércsokoládés parfé
2024-07-21  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre:

-10 dkg fehércsokoládé

-2 tojássárgája

-3 ek. cukor

-2,5 dl tej

-3 dl tejszín (30%-os)

-10 dkg keksz

-25 dkg feketeszeder

-3 ek. szederlekvár

-Mentalevelek a díszítéshez

Elkészítés:

A csokoládét felkockázzuk. Kisebb edényben a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a krémet. Beleszórjuk a fehércsokoládét, addig keverjük, míg teljesen felolvad. A tűzről levéve az edényt hideg vízbe állítva a krémet lehűtjük.

Közben a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a kihűlt krémhez hozzáforgatjuk, legvégén a rummal ízesítjük.

A kekszet aprítógéppel vagy nejlonzacskóba téve, sodrófával összetörjük-morzsoljuk. A szedret megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük. A kerek fémgyűrűk alját alufóliával bevonjuk, hogy mozgatni tudjuk, és ne folyjon ki belőle a krém. A formák aljába kb. fél cm vastagon morzsolt kekszet szórunk. Rászedünk egy vékony réteg krémet, amire néhány szem szedret szórunk, majd így rétegezzük tovább. A tetejére krém kerüljön.

A szederlekvárt kevés forró vízzel kikeverjük, a krém tetejére locsoljuk, és ízlésesen elhúzzuk. A mélyhűtőbe tesszük, amíg jól megdermed (kb. 6 óra). Tálalás előtt óvatosan húzzuk le a karikákat. A parfét hagyjuk 5-10 percig állni, majd a maradék szederrel és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 7 óra múlva