Fehércsokoládés parfé
Hozzávalók 4 személyre:
-10 dkg fehércsokoládé
-2 tojássárgája
-3 ek. cukor
-2,5 dl tej
-3 dl tejszín (30%-os)
-10 dkg keksz
-25 dkg feketeszeder
-3 ek. szederlekvár
-Mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés:
A csokoládét felkockázzuk. Kisebb edényben a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd kis lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a krémet. Beleszórjuk a fehércsokoládét, addig keverjük, míg teljesen felolvad. A tűzről levéve az edényt hideg vízbe állítva a krémet lehűtjük.
Közben a tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a kihűlt krémhez hozzáforgatjuk, legvégén a rummal ízesítjük.
A kekszet aprítógéppel vagy nejlonzacskóba téve, sodrófával összetörjük-morzsoljuk. A szedret megtisztítjuk, leöblítjük, lecsepegtetjük. A kerek fémgyűrűk alját alufóliával bevonjuk, hogy mozgatni tudjuk, és ne folyjon ki belőle a krém. A formák aljába kb. fél cm vastagon morzsolt kekszet szórunk. Rászedünk egy vékony réteg krémet, amire néhány szem szedret szórunk, majd így rétegezzük tovább. A tetejére krém kerüljön.
A szederlekvárt kevés forró vízzel kikeverjük, a krém tetejére locsoljuk, és ízlésesen elhúzzuk. A mélyhűtőbe tesszük, amíg jól megdermed (kb. 6 óra). Tálalás előtt óvatosan húzzuk le a karikákat. A parfét hagyjuk 5-10 percig állni, majd a maradék szederrel és a mentalevelekkel díszítve kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 7 óra múlva