Ezek a fogimplantáció legfontosabb előnyei az implantológus szerint
2024-05-02  /  Szerző:   /   Ajánló

A modern fogászatban a hatékony fogpótlásnak ma már számos módja ismert. A műfogsorok helyett azonban egyre többen döntenek az implantátumok mellett. Nem véletlenül!

Hogy melyek a fogászati implantátumok legfontosabb előnyei? Dr. Fülöp Papp Márta, a NaturaDent vezető implantológusa és egyedülálló MSc. In Lasers in Dentistry és M.Sc. Implantology and Dental Surgery képesítéssel rendelkező fogorvos-specialistája válaszolt:

Nem okoznak allergiát

A modern fogászati implantátumok már úgynevezett biokompatibilis anyagokból – rendszerint titánból – készülnek, amelyek képesek kölcsönhatásba lépni a szervezettel, azaz nem okoznak allergiás reakciókat, problémamentesen be tudnak épülni a csontozatba. 

Fontos, hogy a titán implantátumok még azoknál a pácienseknél sem idéznek elő panaszokat, akik egyébként fémallergiától szenvednek. A NaturaDentben kizárólag a legtisztább “clean implant” minősítéssel rendelkező BTI implantátumot ültetjük be pácienseinknek.

A beültetett implantátumra természetesen többféle típusú korona kerülhet, így a leendő műfog látható felszíne is készülhet olyan biokompatibilis anyagból, mint amilyen például a cirkónium.

Akár egy életen át is kitarthatnak

Az implantátumok népszerűsége leginkább a tartósságukban keresendő. Az ilyen típusú fogpótlások ugyanis megfelelő beültetés esetén akár egy életen át is kiszolgálhatják a pácienseket.

Átlagos élettartamuk 50-60 évre tehető, de ez számos tényezőtől függ. Egyrészt a beültetés és a felhasznált alapanyagok minőségétől, másrészt pedig a megfelelő szájhigiéniától, hiszen az implantátumokat ugyanúgy kell tisztítani, mint az élő fogakat.

A koronával ellentétben nem igényli meglévő foganyag eltávolítását, ugyanakkor a kellően stabil háttér miatt néhány esetben – főleg évek óta fennálló foghiánynál – előfordulhat, hogy csontpótlásra van szükség az állkapocsban.

Minden tekintetben harmonizálnak a teljes fogsorral

Ha kizárólag a legfontosabb előnyökre koncentrálunk, akkor az implantátum mellett szól, hogy teljes egészében képes harmonizálni a meglévő fogakkal, ami nemcsak esztétikailag, hanem a funkció tekintetében egyaránt igaz állítás.

Az implantátumokra kerülő koronák mind a megjelenésük, mind az árnyalatuk, mind a tartósságuk terén megegyeznek a hagyományos fogak sajátosságaival, így a rendezettebb mosoly miatt nagyobb önbizalmat is kaphatnak vele a páciensek.

Az implantátumok a gyógyulási ciklus után ugyanúgy terhelhetők, mint a hagyományos fogak, tehát a műfogsorokkal ellentétben nem igényelnek kompromisszumokat például az étkezési szokások tekintetében sem.