Erdei gombaleves burgonyagombóccal
2025-10-05  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez:

-2 dkg szárított tinóru gomba

-20 dkg vegyes erdei gomba

-1 fej vöröshagyma

-2 szál sárgarépa

-1 szál fehérrépa

-2 ek. olaj

-1 ek. liszt

-1 ek. aprított petrezselyem

A gombócokhoz:

-20 dkg burgonya

-3 ek. liszt

-1 tojás

Elkészítés:

A leveshez a szárított gombára 2 dl forró vizet öntünk és így hagyjuk állni kb. 20 percet. A vegyes gombát leöblítjük és lecsepegtetjük, a zöldségeket pedig megtisztítjuk. A gombát kockákra szeljük, a hagymát felaprítjuk, a zöldségeket pedig félkarikákra szeljük.

Az olajat felforrósítjuk és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Rászórjuk a zöldséget és kíméletesen pirítjuk kb. 2-3 percen keresztül. Ezután hozzáadjuk a friss gombát és további 5-10 percet át pirítjuk. Megszórjuk a liszttel és kevergetve főzzük kb. 2-3 percet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és felöntjük 1 liter vízzel.

A beáztatott gombák levét is a levesbe öntjük, a gombákat pedig összevágjuk és szintén a leveshez adjuk. Kíméletesen főzzük kb. 15 percen keresztül, majd megszórjuk a petrezselyemmel és ha szükséges, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A burgonyagombóchoz a burgonyát megtisztítjuk, kockákra szeljük és átmossuk. Kevés sós vízben puhára főzzük, majd amikor kész, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a lisztet, beleütjük a tojást és ízlés szerint sózzuk. Összegyúrjuk és a masszából apró gombócokat formázunk.

A gombócokat a forró leveshez adjuk, majd kis lángon főzzük további 10-15 percen keresztül. Ezután a levest forrón, gazdagon tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva