Epres-banános csokitorta
2025-05-26  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 8 szelethez

Az alaphoz:

-20 dkg vaj

-5 dkg cukor

-2 mk. fahéj

-20 dkg kekszmorzsa

A piskótához:

-3 tojás

-6 dkg cukor

-7 dkg liszt

-2 kk. kakaópor

A krémhez:

-25 dkg krémsajt

-5 dkg porcukor

-4 dl tej

-1 tk. citromlé

-1 tk. vaníliaaroma

-5 banán

-3 zselatinlap

A díszítéshez:

-20 dkg eper

-1 csomag piros tortazselé

-mentalevelek

Elkészítés:

Elkészítjük a kekszalapot, amihez a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, jól elkeverjük a kekszmorzsával. A masszát a 24-cm-es, kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hogy elolvadjon, majd belekanalazzuk a fehérjehabot. A lisztet a kakaóporral elkeverjük, és adagonként a masszához adjuk. A kekszalapra öntjük és a sütőben 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

Közben a krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tejet, majd a citromlevet, és addig keverjük, amíg enyhén sűrűsödni kezd.

A zselatint vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és felolvasztjuk. A banánt botmixerrel pürésítjük, és mindkettőt a krémhez keverjük (előbb keveset tegyünk félre a díszítéshez). A kihűlt tésztára kanalazzuk, és 2 órára a hűtőbe tesszük.

Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a felét vékony szeletekre, a többit cikkekre vágjuk. A torta tetejét bevonjuk előbb az eperszeletekkel, majd az előírás szerint előkészített tortazselével, és még 1 órára a hűtőbe tesszük. Végül a félretett krémet a majdani szeletek mentén rákanalazzuk, beleültetünk 1-1 epercikket és mentalevelet.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva