Epres-banános csokitorta
Hozzávalók kb. 8 szelethez
Az alaphoz:
-20 dkg vaj
-5 dkg cukor
-2 mk. fahéj
-20 dkg kekszmorzsa
A piskótához:
-3 tojás
-6 dkg cukor
-7 dkg liszt
-2 kk. kakaópor
A krémhez:
-25 dkg krémsajt
-5 dkg porcukor
-4 dl tej
-1 tk. citromlé
-1 tk. vaníliaaroma
-5 banán
-3 zselatinlap
A díszítéshez:
-20 dkg eper
-1 csomag piros tortazselé
-mentalevelek
Elkészítés:
Elkészítjük a kekszalapot, amihez a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, jól elkeverjük a kekszmorzsával. A masszát a 24-cm-es, kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk.
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját jól kikeverjük a cukorral, hogy elolvadjon, majd belekanalazzuk a fehérjehabot. A lisztet a kakaóporral elkeverjük, és adagonként a masszához adjuk. A kekszalapra öntjük és a sütőben 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a krémhez a krémsajtot kikeverjük a porcukorral és csipetnyi sóval, hozzáadjuk a tejet, majd a citromlevet, és addig keverjük, amíg enyhén sűrűsödni kezd.
A zselatint vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és felolvasztjuk. A banánt botmixerrel pürésítjük, és mindkettőt a krémhez keverjük (előbb keveset tegyünk félre a díszítéshez). A kihűlt tésztára kanalazzuk, és 2 órára a hűtőbe tesszük.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a felét vékony szeletekre, a többit cikkekre vágjuk. A torta tetejét bevonjuk előbb az eperszeletekkel, majd az előírás szerint előkészített tortazselével, és még 1 órára a hűtőbe tesszük. Végül a félretett krémet a majdani szeletek mentén rákanalazzuk, beleültetünk 1-1 epercikket és mentalevelet.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva