Dadar Gulung (Pandános, kókuszos tekercs)
Hozzávalók
A kókuszos töltelékhez (Unti Kelapa):
-200 g reszelt kókusz (lehetőleg friss, de szárított is jó, csak azt érdemes előtte beáztatni vagy gőzölni)
-150 g gula jawa (indonéz pálmacukor) vagy sötétbarna cukor/kókuszzukor
-125 ml víz
-1-2 csomóba kötött pandán levél (elhagyható, de ha van, érdemes, mert ad egy különleges vaníliás-dió ízt)
-Egy csipet só
A pandános palacsintához:
-150 g sima liszt
-1 tojás
-400 ml kókusztej
-125 ml víz
-1-2 teáskanál pandán kivonat vagy paszta (ettől lesz zöld és pandán ízű, Ázsiai boltokban kapható)
-Egy csipet só
-Olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A kókuszos töltelék (Unti Kelapa) elkészítése
Egy lábasban közepes lángon keverd össze a pálmacukrot/barna cukrot, a vizet, a sót és a pandán leveleket (ha használsz). Melegítsd, amíg a cukor teljesen elolvad.
Add hozzá a reszelt kókuszt, és főzd tovább, gyakran kevergetve, amíg a folyadék teljesen elpárolog, és a kókusz bevonja a karamellizált cukor. Ez kb. 5-10 perc.
Vedd le a tűzről, vedd ki a pandán leveleket (ha használtál), és tedd félre hűlni.
2. A pandános palacsinta elkészítése
Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
Egy másik tálban keverd el a tojást, a kókusztejet, a vizet és a pandán kivonatot/pasztát addig, amíg egyenletesen zöld színt kapsz.
Öntsd a zöld folyadékot a liszthez, és kézi habverővel keverd csomómentesre. Egy folyékony, krémes állagú palacsintatésztát kell kapnod.
Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, és vékonyan kend ki olajjal vagy töröld át egy olajos papírtörlővel.
Önts a serpenyőbe egy merőkanálnyi tésztát, és forgasd, hogy vékony, kerek palacsinta alakuljon ki.
Süsd közepes lángon. Csak az egyik oldalát kell megsütni, amíg a széle elválik a serpenyőtől és a színe kicsit sötétebb zöld lesz, de még puha marad. Fordítani nem kell.
Szedd ki egy tányérra, és folytasd, amíg a tészta el nem fogy.
3. Összeállítás
Helyezz a megsült palacsinta nem sült (világosabb) oldalára, az alsó harmadába 1-2 evőkanál kókuszos tölteléket.
Hajtsd rá az alsó szélét a töltelékre, hajtsd be a két oldalt, majd tekerd fel szorosan.
Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.