Dadar Gulung (Pandános, kókuszos tekercs)
2025-09-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók

A kókuszos töltelékhez (Unti Kelapa):

-200 g reszelt kókusz (lehetőleg friss, de szárított is jó, csak azt érdemes előtte beáztatni vagy gőzölni)

-150 g gula jawa (indonéz pálmacukor) vagy sötétbarna cukor/kókuszzukor

-125 ml víz

-1-2 csomóba kötött pandán levél (elhagyható, de ha van, érdemes, mert ad egy különleges vaníliás-dió ízt)

-Egy csipet só

A pandános palacsintához:

-150 g sima liszt

-1 tojás

-400 ml kókusztej

-125 ml víz

-1-2 teáskanál pandán kivonat vagy paszta (ettől lesz zöld és pandán ízű, Ázsiai boltokban kapható)

-Egy csipet só

-Olaj a sütéshez

Elkészítés:

1. A kókuszos töltelék (Unti Kelapa) elkészítése

Egy lábasban közepes lángon keverd össze a pálmacukrot/barna cukrot, a vizet, a sót és a pandán leveleket (ha használsz). Melegítsd, amíg a cukor teljesen elolvad.

Add hozzá a reszelt kókuszt, és főzd tovább, gyakran kevergetve, amíg a folyadék teljesen elpárolog, és a kókusz bevonja a karamellizált cukor. Ez kb. 5-10 perc.

Vedd le a tűzről, vedd ki a pandán leveleket (ha használtál), és tedd félre hűlni.

2. A pandános palacsinta elkészítése

Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

Egy másik tálban keverd el a tojást, a kókusztejet, a vizet és a pandán kivonatot/pasztát addig, amíg egyenletesen zöld színt kapsz.

Öntsd a zöld folyadékot a liszthez, és kézi habverővel keverd csomómentesre. Egy folyékony, krémes állagú palacsintatésztát kell kapnod.

Forrósíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, és vékonyan kend ki olajjal vagy töröld át egy olajos papírtörlővel.

Önts a serpenyőbe egy merőkanálnyi tésztát, és forgasd, hogy vékony, kerek palacsinta alakuljon ki.

Süsd közepes lángon. Csak az egyik oldalát kell megsütni, amíg a széle elválik a serpenyőtől és a színe kicsit sötétebb zöld lesz, de még puha marad. Fordítani nem kell.

Szedd ki egy tányérra, és folytasd, amíg a tészta el nem fogy.

3. Összeállítás

Helyezz a megsült palacsinta nem sült (világosabb) oldalára, az alsó harmadába 1-2 evőkanál kókuszos tölteléket.

Hajtsd rá az alsó szélét a töltelékre, hajtsd be a két oldalt, majd tekerd fel szorosan.

Tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.