Cukkinis röszti
2025-08-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók 4 személyre

A rösztihez:

50 dkg burgonya

30 dkg cukkini

2 gerezd fokhagyma

2 tojás

5 ek. liszt

1 tk. zöldfűszerkeverék

1 tk. reszelt szerecsendió

olaj a sütéshez

A túróhoz:

25 dkg tehéntúró

1/2 csokor petrezselyem

1/2 csokor snidling

2 mk. citromlé

A salátához:

10 dkg madársaláta

40 dkg ecetes főtt cékla

4 szál zöldhagyma

4 ek. fehérborecet

4 ek. mustár

1 csipet cukor

8 ek. olívaolaj

Elkészítés:

A túrót áttörjük. A petrezselymet és a snidlinget apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, a citromlével meglocsoljuk és elkeverjük a túróval. Tálalásig a hűtőbe tesszük.

A madársalátát megmossuk, a céklát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk és tálba halmozzuk. Az öntethez összekeverjük a fehérborecetet a mustárral, a cukorral, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 evőkanál olajat. Félretesszük.

A burgonyát meghámozzuk, a cukkinit megmossuk, mindkettőt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverünk 1 teáskanálnyi sót, állni hagyjuk, majd 5 perc múlva kinyomkodjuk a levét.

Közben a fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a masszába keverjük a tojással, a liszttel és a fűszerekkel együtt. Serpenyőben olajat forrósítunk, a masszából nagyobb evőkanálnyi kupacokat teszünk bele, kanálháttal kissé ellapítjuk és mindkét oldalát 5-6 perc alatt készre pirítjuk Papírtörlőre szedjük.

A salátát az öntettel összekeverjük, és a rösztivel meg a túrós keverékkel frissen tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: azonnal