Csokoládés banánkenyér – a legjobb, ami az érett banánnal történhet
2022-04-09  /  Szerző:   /   Rúzs

Olykor előfordul, hogy megfeledkezünk róla vagy elméreteztük a banánvásárlást, és puhulni, barnulni kezd, ilyenkor pedig már nem annyira csábító – viszont éppen ideális egy isteni banánkenyérhez!

A banánkenyér egy nagyon puha, illatos, jól szeletelhető sütemény, aminek a tésztájába pépesített banán kerül, ami nemcsak azért jó, mert megmentjük a kidobástól a túlságosan érett banánokat, hanem azért is, mert kevesebb cukor és zsiradék kell a sütibe a banánnak hála, ráadásul hosszan friss is marad a gyümölcs nedvességtartalmának köszönhetően.

Süthetjük natúr vagy csokis változatban, tehetünk bele apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót, de akár aprított aszalt gyümölcsöket is, készíthetünk a tetejére csokimázat – minden módon nagyon finom. Most kakaósan és csokidarabokkal készült, hosszúkás tégla- vagy pástétomformában, de ízlés szerint kerek tortának vagy muffinoknak adagolva is megsüthetjük.

Uzsonnára, vendégvárónak, piknikre is ideális, a maradék pedig másnap reggelire is tökéletes!

 

Csokoládés banánkenyér

Hozzávalók:

20 dkg liszt

5 dkg kakaópor

1 csomag sütőpor

csipet só

2 tojás

20 dkg cukor

5 dkg olvasztott vaj

3 érett banán

10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

1. A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót egy keverőtálba kimérjük, alaposan összekeverjük. A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával vagy botmixerrel pépesítjük. A tojásos keveréket és a banánpépet a lisztes keverékhez öntjük, homogén tésztává keverjük, beleforgatjuk az apróra vágott étcsokit, és kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimítjuk.

2. 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 1 óra alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

3. A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, majd a formából kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.

Forrás: Cookta