Csokoládés banánkenyér – a legjobb, ami az érett banánnal történhet
Olykor előfordul, hogy megfeledkezünk róla vagy elméreteztük a banánvásárlást, és puhulni, barnulni kezd, ilyenkor pedig már nem annyira csábító – viszont éppen ideális egy isteni banánkenyérhez!
A banánkenyér egy nagyon puha, illatos, jól szeletelhető sütemény, aminek a tésztájába pépesített banán kerül, ami nemcsak azért jó, mert megmentjük a kidobástól a túlságosan érett banánokat, hanem azért is, mert kevesebb cukor és zsiradék kell a sütibe a banánnak hála, ráadásul hosszan friss is marad a gyümölcs nedvességtartalmának köszönhetően.
Süthetjük natúr vagy csokis változatban, tehetünk bele apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót, de akár aprított aszalt gyümölcsöket is, készíthetünk a tetejére csokimázat – minden módon nagyon finom. Most kakaósan és csokidarabokkal készült, hosszúkás tégla- vagy pástétomformában, de ízlés szerint kerek tortának vagy muffinoknak adagolva is megsüthetjük.
Uzsonnára, vendégvárónak, piknikre is ideális, a maradék pedig másnap reggelire is tökéletes!
Csokoládés banánkenyér
Hozzávalók:
20 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
csipet só
2 tojás
20 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
3 érett banán
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
1. A lisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót egy keverőtálba kimérjük, alaposan összekeverjük. A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A banánokat meghámozzuk, és villával vagy botmixerrel pépesítjük. A tojásos keveréket és a banánpépet a lisztes keverékhez öntjük, homogén tésztává keverjük, beleforgatjuk az apróra vágott étcsokit, és kikent, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimítjuk.
2. 170 fokos sütőbe toljuk, és kb. 1 óra alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
3. A sütőből kivéve kicsit pihenni hagyjuk, majd a formából kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Forrás: Cookta