Borszerda-estek a Budai Várban
2023-09-06  /  Szerző:   /   Ajánló

Szeptemberben is Borszerda-estekkel várja a közönséget a Magyar Nemzeti Galéria. A rendezvénysorozat immár tizenkettedik alkalommal kínál rendhagyó múzeumi programot a képzőművészet és a bor rajongóinak. Szeptember 13-án és 20-án, két szerda estén különleges kiállítások, izgalmas tárlatvezetések és előadások, élő zene és borkóstoló várja a művészetkedvelő közönséget a Budai Várban. A Borszerda-estek látogatói a Galéria teraszáról egy-két finom pohár bor társaságában élvezhetik a csodálatos panorámát.

Az idei Borszerdák tematikája különböző ellentétpárokra épül: a szeptemberi alkalmak az „álom és valóság”, valamint a „mesterek és tanítványok” témakörét járják körbe. A szeptember 13-ai esten Álom a múltról és a történelem valósága címmel Bellák Gábor művészettörténész tart rendhagyó előadást a történelmi festészetről, Winkler Nóra művészeti szakember, az Artmagazin alapítója és Topor Tünde művészettörténész, a lap főszerkesztője pedig közös tárlatvezetésre invitálja az érdeklődőket Kortárs művek titkai címmel a nemrég megújult Lépésváltás – frissítve! című tárlatban.

Szeptember 20-án a frissen nyílt Barabás Miklós-kiállításhoz kapcsolódóan Csorba László történész tart előadást, és a tárlatot a közönség tárlatvezetéssel is megtekintheti. Ezen az estén a múzeum egyik kabinetkiállításához kapcsolódóan – amely a bikaviadalok szereplőit, kulturális jelentőségét és a téma gyökereit járja körbe – Pablo Picasso halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve Picasso mint-Goya tanítvány – két alkotó bikaviadaljai címmel Bodor Kata művészettörténész is előadást tart. A tárlatvezetéseken pedig megismerhetik Munkácsy Mihály művészetét és párizsi magyar pártfogoltjait, valamint Vaszary Jánost, tanítványként és mesterként egyaránt.

 

A szeptemberi Borszerda-estek meghívott borászatai a tokaji Harsányi Pincészet és a villányi Günzer Pincészet – a borászatok képviselőit beszélgetéseken ismerheti meg a közönség.

További információkért látogass el a Magyar Nemzeti Galéria oldalára!