Angol szelet
Hozzávalók kb. 30 szelethez
A tésztához:
-1 dkg szalalkáli
-2,5 dl tej
-6 tojás
-30 dkg porcukor
-20 dkg vaj
-30 dkg liszt
-1 ek. holland kakaópor
-1 üveg (30 ml) vérnarancs aroma
A krémhez:
-2 csomag vaníliás pudingpor
-5 dl tej
-20 dkg vaj
-15 dkg porcukor
A tetejére:
-10 dkg étcsokoládé
-2 ek. olaj
-rózsaszín tortadara + fehér gyöngy
Elkészítés:
A szalalkálit 2 dl tejben feloldjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kb. 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 3 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, a tejben feloldott szalakálit és jól összekeverjük. Végül a lisztet és a tojáshabot is beledolgozzuk, és a tésztát 3 részre osztjuk.
Az egyik rész fehér marad, a másikhoz hozzáadjuk a kakaót és a 2 evőkanál tejet, a harmadikhoz a vérnarancs aromát. A tésztákat egymás után a tepsibe simítjuk, és a sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a 15 dkg porcukorral, majd a kihűlt pudinggal alaposan össze dolgozzuk. A kakaós lapot megkenjük a krém felével, beborítjuk a rózsaszín lappal, majd a krém másik felével megkenjük és végül a fehér lappal fedjük.
A csokoládét összetördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk, az olajjal elkeverjük, és a sütemény tetejét bevonjuk vele. Ha megdermedt, tortadarával, cukorgyönggyel díszítjük. Tálaláskor kb. 3x7 cm-es szeletekre vágjuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva