Angol szelet
2025-04-01  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztához:

-1 dkg szalalkáli

-2,5 dl tej

-6 tojás

-30 dkg porcukor

-20 dkg vaj

-30 dkg liszt

-1 ek. holland kakaópor

-1 üveg (30 ml) vérnarancs aroma

A krémhez:

-2 csomag vaníliás pudingpor

-5 dl tej

-20 dkg vaj

-15 dkg porcukor

A tetejére:

-10 dkg étcsokoládé

-2 ek. olaj

-rózsaszín tortadara + fehér gyöngy

Elkészítés:

A szalalkálit 2 dl tejben feloldjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kb. 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 3 dkg porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat, a tejben feloldott szalakálit és jól összekeverjük. Végül a lisztet és a tojáshabot is beledolgozzuk, és a tésztát 3 részre osztjuk.

Az egyik rész fehér marad, a másikhoz hozzáadjuk a kakaót és a 2 evőkanál tejet, a harmadikhoz a vérnarancs aromát. A tésztákat egymás után a tepsibe simítjuk, és a sütőben 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

A krémhez a pudingport a tejjel meg a cukorral sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a 15 dkg porcukorral, majd a kihűlt pudinggal alaposan össze dolgozzuk. A kakaós lapot megkenjük a krém felével, beborítjuk a rózsaszín lappal, majd a krém másik felével megkenjük és végül a fehér lappal fedjük.

A csokoládét összetördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk, az olajjal elkeverjük, és a sütemény tetejét bevonjuk vele. Ha megdermedt, tortadarával, cukorgyönggyel díszítjük. Tálaláskor kb. 3x7 cm-es szeletekre vágjuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva