7 élelmiszer az öregedő bőr ellen
"Az vagy, amit megeszel" - ebben a közismert mondásban sok igazság van. Ahogy öregszünk, még fontosabbá válik, hogy mi kerül a tányérunkra - egészségünk és jóllétünk érdekében. Ezeknek az ételeknek már most az étlapon a helyük.
Egy bizonyos pont után úgy tűnik, az évek egyre gyorsabban szállnak felettünk. Az öregedés elkerülhetetlen - és egyben kiváltság is. Ettől függetlenül természetesen szabad bosszankodni egy-két ősz hajszálon és az esetleges ráncokon.
Az időt nem tudjuk megállítani, de gondoskodhatunk arról, hogy belülről fittek maradjunk. Ebben központi szerepet játszik a táplálkozás. Nemcsak az egészségünkhöz járul hozzá, hanem a külsőnket is nagyban befolyásolja.
Mely élelmiszerek a leghatékonyabbak az öregedés ellen?
Avokádó
Ahogy öregszünk, egyre több kollagén tűnik el a szervezetünkből. A bőr veszít rugalmasságából és petyhüdtebbé válik. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek késleltetni ezt a folyamatot- az avokádó rengeteget tartalmaz belőlük. De ez nem minden, amit a népszerű csonthéjas gyümölcs nyújt. Csökkenti a gyulladást is, ami az öregedés egyik fő tényezője, mind optikailag, mind belsőleg.
Csírák
Kicsi, de erős: a csírák igazi tápanyag-bombák, amelyek bioaktív vegyületek sokaságát tartalmazzák. Ez utóbbiak fontos szerepet játszanak az olyan (krónikus) betegségek elleni védekezésben, mint a cukorbetegség vagy a rák. A polifenolok és az L-aszkorbinsav védik a bőrt a szabad gyököktől, amelyek az öregedés során a ráncok legnagyobb okozói.
Matcha
Nem véletlenül lett a matcha latte az utóbbi években a nagybetűs ital. A japán zöld tea levelei tele vannak antioxidánsokkal. Emellett a tea energiát ad, és biztosítja az egészséges méregtelenítést.
Paprika
Hallottad már ezt a megdöbbentő tényt?
Egy paprikában több C-vitamin van, mint egy narancsban.
Egészen pontosan 153 milligramm. Ez a tápanyag nemcsak hihetetlenül egészséges, de a szervezetnek szüksége van rá a kollagéntermeléshez és a bőr feszesítéséhez is.
Brokkoli
A keresztesvirágú zöldség ismert öregedésgátló anyagairól: gazdagon tartalmaz rostot, antioxidánsokat és ként. Ezek együttesen segítenek megvédeni a szervezetet a betegségektől, és a bőrt is fiatalítják.
Bogyós gyümölcsök
Nem mítosz, tényleg igaz: a stressz hatására több ősz hajszálunk jelenik meg. Az áfonyában és más bogyókban található polifenolok segítenek a stressz csökkentésében és a szabad gyökök elleni küzdelemben. A magas C-vitamin-tartalom is jótékony hatású.
Paradicsom
A likopin, amely a paradicsom és a görögdinnye piros és rózsaszín színéért felelős növényi tápanyag, bizonyítottan elnyomja az oxidatív stresszt. Emellett segít megelőzni az UVA- és UVB-károsodást is.