6 lépés a tökéletes bocsánatkéréshez
2019-04-10  /  Szerző:   /   Párkapcsolat Még a legharmonikusabb párkapcsolatban is előfordulnak viták, és kisebb-nagyobb veszekedések. Vérmérséklettől függően a vita hevében sajnos sokszor olyan dolgokat vágunk a másik fejéhez, amit szinte abban a pillanatban meg is bánunk. Még ha nem is gondoltuk komolyan, a hangosan elhangzott szavak mélyen megsérthetik a másik lelkét, és ilyenkor bizony nem mindegy, hogyan kérünk tőle bocsánatot.

A megbocsátás folyamata magában foglalja a két fél közötti feltétlen bizalom helyreállítását. Kisebb vita esetén talán elég egy „Sajnálom”, de súlyosabb esetekben ennél jóval többre van szükség.

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi az a 6 lépés, amely segíthet a béke mielőbbi helyreállításában.

1. Ismerd fel, hogy mi volt a Te szereped a vitában

Fontos, hogy megfogalmazd, mely tetted, vagy szavad okozhatott lelki, esetleg fizikai fájdalmat a párodnak, függetlenül attól, hogy szándékos volt-e részedről. Mindkettőtöknek vállalnia kell a felelősséget, amiért megrendült a bizalom, és a kölcsönös tisztelet a kapcsolatotokban.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket, amelyből megtudhatod, hogy mi az 8 dolog, amit soha ne tegyél egy veszekedés után.

2. Légy őszinte

Egy bocsánatkérésnél az őszinteség mindennél többet jelent. A szavaidnak szívből kell szólnia, nélkülözve minden manipulációt a másik érzéseivel kapcsolatban.

3. Ne vágj vissza

Ha a bocsánatkérésedet félbeszakítja a párod, akkor állj ellen a kísértésnek, és ne akard mindenáron befejezni a mondandódat. Talán korábbi ki nem mondott sérelmek is felszínre kerülnek, így ebben a helyzetben az a legjobb, ha meghallgatod. Add meg neki a lehetőséget, hogy kifejezze azokat az érzéseit is, amelyeket eddig, tartva a reakcióidtól, magába zárt. Figyelj rá csendben, még akkor is, ha nem értesz egyet a felvetéseivel. Ha engeded neki, hogy befejezze a mondanivalóját, akkor ő is sokkal nyitottabb lesz utána a Te gondolataidra.

4. Tudd, hogy mit akarsz, és tarts ki mellette

Ha így teszel, akkor a beszélgetés során is tudni fogod, mi a célod, bármi is zavarjon meg közben. Egy bocsánatkérés során nem azt kell bizonyítanod, hogy Neked van igazad, hanem azt, hogy a párod megbízhat benned, elmondhatja a sérelmeit, és valóban odafigyelsz rá. Attól, hogy csendben maradsz, még nem kell mindennel egyetértened, de ezzel lehetőséget adsz a másiknak, hogy kifejtse véleményét.

5. Kérdezd meg, hogy mit szeretne

Találgatás és feltételezés helyett, derítsd ki, hogy mit vár el Tőled a párod a megoldás érdekében. Az érdeklődésed akkor is fontos, ha nem mond olyat, amit már ne tudnál, mégis érezni fogja, hogy fontos számodra, hogy újra bízzon benned.

6. Ne kérj túl gyorsan bocsánatot

A párod azt fogja hinni, hogy nem gondolod elég komolyan. Mindkettőtöknek időre van szüksége, hogy tisztázzátok önmagatokban az érzéseiteket. A bocsánatkérés, és a megbocsátás egy hosszabb folyamat. Ne csak szavakkal fejezd ki, hogy megbántad, amit tettél, hanem a testbeszéded, a viselkedésed is ezt kell, hogy tükrözze.

A bocsánatkérést lehet gyakorolni, sajnos mindannyian sokszor kerülünk életünk során olyan helyzetbe, ahol ezt meg is kell tennünk. Szerencsére az őszinte bocsánatkérés, és a problémák közös megoldása után egy kapcsolat magasabb szintre léphet, mint ahol korábban volt. Ezért fontos, hogy mindig vállaljuk a felelősséget a tetteinkért, és vegyük ki a részünket a kapcsolat helyreállításából is.