5 dolog az egészségedért télen
2020-01-10  /  Szerző:   /   Rúzs

Télen gyakran teljesen természetesnek vesszük, hogy megfázunk, pedig ennek nem kellene így lennie. Ha az alábbiaknak több figyelmet szentelsz, akkor még az is megeshet, hogy makkegészségesen vészeled át a téli időszakot.

Rendszeres kézmosás

Az első és legfontosabb tippünk, hogy mindig mosd meg a kezedet, méghozzá jó alaposan. A legtöbb vírus és baktérium a kezünkön tapad meg, majd onnan jut be a szervezetedbe, ahol végül elszaporodik. Aki rendszeresen és alaposan, szappan használatával mos kezet, az a legtöbb esetben még időben megszabadul ezektől a kórokozóktól, így nagy valószínűséggel nem lesz beteg.

Helyes szellőztetés

Sokan nem szeretnek télen szellőztetni, hiszen nem akarják lehűteni a lakásukat. Pedig nagyon fontos, hogy beengedd a friss levegőt, ugyanis ezzel is meg tudod akadályozni a betegségek kialakulását. Azokban a szobákban, ahol időd nagy részét töltöd, óránként legalább 5 percre nyisd ki az ablakot, és szellőztess ki. Így nem csak felfrissülsz, de búcsút is inthetsz a kórokozóknak.

Folyadékpótlás

Nyáron fokozottan oda szoktunk figyelni a megfelelő folyadékpótlásra, azonban télen erről gyakran megfeledkezünk, pedig hideg időben is rendkívül fontos, hogy elegendőt igyunk, hiszen csak így tud jól működni a szervezetünk, illetve a védekezőrendszerünk. Ha már unod a vizet, nyugodtan fogyassz sok teát.

Mozgás

A rendszeres mozgásnak szintén nagy szerepe van abban, hogy megbetegszel-e vagy sem, így érdemes minél több időt a szabadban, a friss levegőn tölteni. Természetesen nem kell lefutnod egy maratont, de mindenféleképp mozgasd át a testedet. Ha mindezt napsütésben teszed, akkor még a szervezeted D-vitamin termelését is beindítod, ami szintén pozitív hatással van az immunrendszerre.

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Télen rendkívül fontos szerepe van a táplálkozásnak, hiszen rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy rendesen működjön, és a védekezőképessége is jó legyen. Egyél sok salátát, zöldséget, gyümölcsöt, halat, húst és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

Forrás: Activebeauty