Tudod-e mi a különbség a tejcsokoládé és tortabevonó között?
2020-06-08  /  Szerző:   /   Egyéb, Tudtad-e?, Rúzs

Mint tudjuk, Gombóc Artúr szerint van kerek, tömör és lyukas, ám valójában a kakaópor- és kakaóvaj-tartalmuk alapján különítjük el az egyes fajtákat.

MI MICSODA?

Étcsokoládé

Alapvetően kakaómasszából, kakaóvajból és cukorból készül. Legalább 43% a kakaótartalma, de a jó minőségűeké 60–70%, sőt ennél magasabb is lehet. 75%-80% kakaótartalom felett már kevésbé élvezhető az íze, állaga, bár léteznek 95%-os keserű csokoládék is. Az étcsokiról az utóbbi években bebizonyosodott, hogy magas antioxidáns-tartalma miatt kifejezetten egészséges.

 

Tejcsokoládé

A legelterjedtebb fajtát a svájci Nestlé fivéreknek köszönhetjük, akik 1876-ban készítettek először tejcsokoládé-szeletet. Összetételét tekintve 25%-35% közötti kakaótartalma mellett kakaóvaj, tejpor és cukor van benne.

 

Fehér csokoládé

Nem igazi csokoládé, mivel nem használnak kakaóport az elkészítéséhez, ellenben 35-40% kakaóvajat, illetve cukrot és tejport igen.

 

Tortabevonó

Ennek a fajtának magasabb a kakaóvaj-tartalma, amely a kenhetőséget segíti. Létezik belőle ét-, tej- és fehér csokoládés változat is, és bár közvetlenül is fogyasztható, magas zsírtartalma miatt kevésbé élvezetes. Az olcsóbb változatokban kakaóvaj helyett növényi zsírok (pálma- és kókuszolaj) található.

TIPPEK OLVASZTÁSHOZ

A sütemények készítésekor gyakran olvasztott csokoládét ír elő a recept. A műveletre több módszer is létezik.

 1. Serpenyőben

Használj zsiradékot vagy valamilyen folyadékot, hogy ne égjen le a csoki. A vaj mellett a tejszín és a tej is megfelelő.

2. Vízfürdőben

A csokidarabokat tedd hőálló edénybe, ezt pedig egy vízzel teletöltött fazékra úgy, hogy annak pereme éppen megtartsa. Kezdd el forralni a vizet, amelynek gőze lágyan megolvasztja a csokoládét.

3. Mikrohullámú sütőben

Fedő nélkül 360 watton 2-3 percig melegítsd, közben néhányszor keverd meg.

Forrás: Mindmegette