Tökkrémleves pirított tökmaggal
HOZZÁVALÓK80 dkg tök
1 fej hagyma
3 dkg só
5 dkg vaj
4 dkg liszt
5 dl tej
1/2 csokor kapor
1 tk ecet
2 dl tejszín
1 csipet őrölt fehér bors
1 csipet szerecsendió
1 dkg fűszerpaprika
10 dkg tökmag
ELKÉSZÍTÉS
A tököt megtisztítjuk és legyaluljuk. A megtisztított hagymát és a leöblített kaprot finomra vágjuk, és a tökkel együtt megpároljuk a vajon. A sóval, az ecettel, a fehér borssal, a szerecsendióval és a paprikával ízesítjük. Felöntjük a tejjel és 5 dl vízzel.
Csomómentesre keverjük a tejszínt és a lisztet. A leveshez öntjük, és felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük.
Száraz serpenyőben megpirítjük a tökmagot. A levest a tökmaggal és egy kevés tejszínnel tálaljuk.