Sós palacsinta variációk ebédre, házi karanténhoz
2020-03-28  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

A palacsintát mindenki szereti, ráadásul ideális karanténétel, amit bármivel megtölthetünk, ami van otthon. Ehhez adunk most ötleteket, túl a hortobágyi húsos palacsintán. A legjobb ezekben az ételekben az, hogy annyira laktatóak, hogy nem kell túl sokáig a tűzhely mellett állni, míg kisülnek a palacsinták, egy-két darabbal mindenki garantáltan jól fog lakni. Ha pedig még valami saláta is kerül mellé, mi leszünk az élet császárai, legalábbis az adott helyzetben.

Palacsinta alaprecept

Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):

20 dkg liszt

4,5 dl tej

2 db tojás

4 evőkanál étolaj

1 csipet só

Elkészítés:

1. A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe beleütjük a tojásokat és habverővel elkezdjük keverni. A tejjel mindig csak egy kicsit hígítjuk, hogy keverni tudjuk, és úgy veszünk fel a középen lévő folyadékkal egyre többet a lisztből, így nem lesz csomós a tészta. Tejszín sűrűségű masszát kell kapnunk, ha túl sűrű lett, tegyünk hozzá még vizet vagy tejet. A végén belekeverjük az olajat is.

2. A palacsintasütő(ke)t felforrósítjuk, kiolajozzuk. Később már nem kell olajozni, a tésztában van elég. A palacsinták mindkét oldalát megsütjük, tányérra tornyozva várják a sorsukat.

Medvehagymás palacsinta

A medvehagymának az egyik legjobb helye a palacsintában van. Túl sok dolog nem is kell hozzá, csak kevés vaj és a friss, zöld levelek, na meg némi sajtkrém, és már kész is az étel.

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma

3 dkg vaj

szerecsendió

sajtkrém

pár szelet bacon, ha van otthon

tejföl a tetejére

palacsinták

Elkészítés:

1. A vajat felhevítjük egy serpenyőben és rádobjuk a csíkokra vágott medvehagymát, rászórjuk a szerecsendiót. Éppen csak annyira kell megfuttatni, hogy egy kicsit összeessen, és már kész is van.

2. A palacsintákat megkenjük valamilyen ömlesztett sajttal (a kockasajtok és a tömlős kiszerelés is megteszi). Elsimítjuk a tetején a dinsztelt medvehagymát, majd feltekerjük, és már kész is az ebéd. Ha van otthon, süthetünk bele csíkokra vágott bacont is.

3. Tejföllel nyakon öntve a legfinomabb.

Csirkés-sajtkrémes palacsinta

Hozzávalók:

3 dkg vaj

fél csirkemellfilé (vagy sült csirke, az még jobb)

2 gerezd fokhagyma

1 tk. kakukkfű

10 dkg zöldfűszeres vajkrém vagy sajtkrém

ha van, aprított zöldfűszerek, pl. petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A csirkemellet vágjuk minél apróbbra. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és dobjuk rá a csirkemellet. Adjuk hozzá a sót, a fűszereket és a fokhagymát zúzva. Hagyjuk legalább öt percig a tűzön, hogy biztos átsüljön a hús. Ekkor hozzáadjuk a fűszeres vaj- vagy sajtkrémet, megvárjuk. míg felolvad, jól összekeverjük.

2. A töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük és elfogyasztjuk.

Csirkés-gombás rakott palacsinta (karantén változat)

Hozzávalók:

1 cs. zacskós gombaszósz

tej, vaj a leírás szerint

fél csirkemell

1 fej hagyma

3 evőkanál olaj

fél teáskanál fűszerpaprika

20 dkg sajt

Elkészítés:

1. A zacskón leírtak szerint elkészítjük a gombaszószt. (Gombaszószt készíthetünk szárított gombából is: leforrázzuk a gombát, állni hagyjuk, hogy megszívja magát. Apróra vágjuk, rádobjuk kevés felhevített vajra, adunk hozzá fűszereket: kakukkfüvet, rozmaringot, szerecsendiót, sütögetjük. Megszórjuk kevés liszttel, felöntjük tejszínnel, sózzuk és kiforraljuk.)

2. A hagymát felaprítjuk, az olajon elkezdjük dinsztelni. Közben apróra vágjuk, vagy késes robotgépben ledaráljuk a csirkemellet. Amikor kész a hagyma, lehúzzuk a tűzről, rátesszük a paprikát. Belekeverjük az apróra vágott csirkemellet, adunk hozzá kevés vizet, sózzuk és lefedve főzzük tíz percig.

3. Egy megfelelő méretű tűzálló tálat kivajazunk. Ráteszünk egy palacsintát, megkenjük a gombaszósszal, majd befedjük egy palacsintával, teszünk rá a csirkéből, hogy mindenhova jusson. Így rétegezzük, amíg el nem fogy minden. A tetejére sajtot reszelünk és betoljuk a 180 fokos sütőbe. Addig sütjük, amíg a sajt gusztusosan piros nem lesz.

Forrás: Nlc