Remek libás recept a Márton-napi lakomához
2018-11-11  /  Szerző:   /   Rúzs "Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a mondás. Rajtunk nem múlik, hogy november 11-én libát fogyasszatok. Ha elkészítitek az alábbi libás ételt, a család apraja-nagyja biztosan repetázni is fog.

Töltött libacomb szilvás vörös káposztával és újhagymás burgonyával a Márton-napi lakomához



HOZZÁVALÓK

A libacombhoz:

25 dkg libamáj

1 db tojás



bors

15 dkg libahús (darált)

1 ág rozmaring

1 fej vöröshagyma

4 db libacomb (egész)

2 evőkanál olaj

A káposztához:

3 evőkanál barna cukor

2 evőkanál olaj

1 fej vörös káposzta

3 gerezd fokhagyma



1/2 teáskanál római kömény

100 ml száraz vörösbor

50 ml balzsamecet

25 dkg szilvabefőtt

A burgonyához:

1 kg burgonya



2 evőkanál olaj

2 db újhagyma

ELKÉSZÍTÉS

1. Keverjük össze a megtisztított, felcsíkozott libamájat, a tojást, egy kevés sót és borsot, majd dolgozzuk össze a darált hússal, a felaprított rozmaringgal és a meghámozott, finomra vágott vöröshagymával.

2. A megmosott libacombokon óvatosan lazítsuk fel a bőrt, töltsük alá a darált húsos keveréket, majd a sózzuk és borsozzuk meg. Tegyük mindet tepsibe, öntsünk alájuk 100 ml vizet és az olajat. Fedjük le alufóliával, és süssük 160 fokon 2,5-3 órán keresztül.

3. A káposztához olvasszuk meg a barna cukrot a felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított, lereszelt vörös káposztát és a felszeletelt fokhagymát. Ízesítsük egy kevés sóval, valamint a római köménnyel. Öntsük fel a vörösborral, továbbá a balzsamecettel, és kis lángon, állandó kevergetés mellett pároljuk 60 percig.

4. A lecsepegtetett szilvákat vágjuk négyfelé, távolítsuk el a magjukat, és a gyümölcshúst adjuk a káposztához. Főzzük tovább addig, amíg a káposzta teljesen megpuhul. Ha szükséges, akkor az elpárolgott folyadékot pótoljuk vízzel.

5. A megtisztított, felkarikázott burgonyát sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A felforrósított olajon pirítsuk meg a megtisztított, felaprított újhagymát. Adjuk hozzá a burgonyát, és kevergetve pirítsuk aranyszínűre.

6. Rendezzük tányérokra a félbevágott libacombokat, és halmozzuk melléjük a káposztát, továbbá a burgonyát. A pecsenyelével meglocsolva tálaljuk.

Forrás: Mindmegette