Lepénykenyér grillen (Naan)
2020-09-15  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

HOZZÁVALÓK:

1 csomag szárított élesztő              

2.5 dl víz         

55 dkg liszt       

4 dkg cukor   

3 ek joghurt

1 db tojás     

olívaolaj a kelesztőtálhoz és a kenéshez

ELKÉSZÍTÉS:

1. A kézmeleg vízbe beleszórjuk az élesztőt és a fél teáskanál cukrot. Összekeverjük, majd félretesszük 10-15 percre.

2. A tojást felverjük, összekeverjük a joghurttal, majd félretesszük.

3. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sót.

4. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojásos keveréket, majd egy lágy tésztát gyúrunk belőle. Ha ragacsosnak érezzük, adjunk még hozzá egy kis lisztet, ha száraznak, akkor egy kis vizet.

5. Ha a tészta összeállt, és elválik az edény falától és a kezünkről is, akkor egy kiolajozott nagy tálba tesszük - de a tészta alá a dagasztótálba is önthetünk egy keveset, és akkor spórolunk az edényekkel -, lefedjük, majd tegyük 1 óra alatt, meleg helyen, a kétszeresére kelesztjük.

6. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd szétszedjük 8-10 darabra, és kigömbölyítjük. Lefedjük a golyókat, majd újabb 30-45 percig pihentetjük.

7. Előmelegítjük a grillt ( kb.200 fokra), majd mindegyiket kör alakúra nyújtjuk. Ha  vékony ropogósabb kenyeret szeretnénk, vékonyra és nagyobbra nyújtsuk, ha kívül ropogós, belül foszlósat, akkor maradjok kb. 1 cm vastag.

8. Mindkét felüket lekenjük vajjal vagy olívaolajjal, majd a kontaktgrillbe helyeyzve, kb. 3-4 perc alatt míg aranybarnára sütjük a lepénykéket.

Forrás: Mindmegette