Könnyen elkészíthető krumplis-hagymás kenyér
2020-03-18  /  Szerző:   /   Egyéb, Rúzs

Aki eddig csak kacérkodott a gondolattal, hogy otthon, maga készítené a mindennapi kenyerét, az most ne hezitáljon tovább, vágjon bele! Alább pedig mutatunk egy nagyon finom burgonyás-hagymás receptet, amit bárki kényelmesen elkészíthet otthonában.

 

HOZZÁVALÓK

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

30 dkg burgonya

2 fej hagyma

5 ek olaj vagy 5 dkg sertészsír

15 dkg felkockázott sonka szalonna vagy  bacon

1/2 kocka élesztő

60 dkg búzafinomliszt

cukor

olaj a tepsihez

ELKÉSZÍTÉS

1. Előző este a kovászhoz a teljes kiőrlésű lisztet egy tálban elkeverjük 3/4 dl langyos vízzel. Letakarjuk konyharuhával, és éjszaka állni hagyjuk.

2. Másnap a burgonyát puhára főzzük 20 perc alatt, majd leszűrjük és meghámozzuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk, felszeleteljük, és a serpenyőben felhevített olajon vagy zsíron közepes tűzön üvegesre pirítjuk kb. 5 perc alatt. Hozzáadjuk a szalonnakockát, rövid ideig tovább pirítjuk, majd hűlni hagyjuk.

3. Az élesztőt 2 dl langyos vízben feloldjuk. A búzalisztet és a kovászt tálba tesszük. Hozzáadunk 3 tk cukrot és 2 tk sót, hozzáöntjük az élesztős folyadékot és présen át belenyomjuk a burgonyát. Robotgép gyúrópálcájával alaposan összedolgozzuk, majd belevegyítjük a hagymás szalonnakockát. Konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.

4. A megkelt tésztát félbevágjuk, lisztezett felületen erőteljesen átgyúrjuk, és két hosszúkás cipóvá formázzuk. Olajjal kikent tepsibe fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és további 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra.

5. A kenyereket az előmelegített sütőben alulról a 2. sínen sütjük 25-30 percig. Rácson hagyjuk kihűlni.

Forrás: Mindmegette